Uitgelicht standaard

Als je een lekkerbek bent en enigszins op de hoogte van wat er speelt in culinair Amsterdam, dan kun je eigenlijk niet om deze man heen, Ricardo van Ede. En dat komt natuurlijk voor een groot deel door zijn bijzondere voorkomen. De beste man zit onder de tatoeages en z’n oorlellen hangen zowat op z’n schouders vanwege de enorme schijven die erin gepropt zijn. Tel daar een imposant postuur en een karakteristieke kop bij op en iedereen weet over wie je het hebt… Ricardo dus. Maar we zouden hem tekort doen als we het alleen over het uiterlijk zouden hebben, hij heeft immers zijn sporen achter het fornuis absoluut verdiend.
We zullen het nog maar eens noemen, al zal het hem zelf z’n neus onderhand wel uitkomen: op bijzonder jonge leeftijd kookte hij een ster bij elkaar, wat de druk op de jonge chef natuurlijk groot maakte. Hij deed daarna verschillende dingen en startte met de opening van de Hermitage aan de Amstel als chefkok van het restaurant aldaar, Neva. Daar zwaaide hij enige jaren de scepter en bracht ook een kookboek uit, waarover hij onder andere vertelde bij het Torpedo theater. Michel was erbij en schreef er een stukje over.

 

foto(16) foto(15) foto(14)
 

 

 

 

 

 

 

 

Maar nu dus tijd voor een nieuw avontuur! De kelder van het geplaagde pand aan de Singel, daar waar het vorige horeca concept compleet mislukte, biedt nu plaats aan Ricardo’s in Odeon, zoals de volledige naam luidt. We gingen vrij snel na de opening langs voor een borrel met hapjes. Het was een regenachtige zaterdagavond en we wilden op de bonnefooi een tafeltje pakken. Nu lukte dat nog net maar de zaak bleek stijf uitverkocht dus we hadden echt mazzel. De uiterst vriendelijke bediening legde ons volledig in de watten en was zeer voorkomend. We kozen verschillende wijnen en een bijzonder biertje en wilden er wat hapjes bij. In dat geval maak je kennis met het bijzondere concept van deze zaak: je zegt of je veel of weinig trek en tijd hebt en of je iets niet lust. Vervolgens gaat Ricardo himself voor je aan de slag en krijg je verschillende hapjes voorgeschoteld. In ons geval een grote zuurdesembol van het Vlaamsch Broodhuys, geserveerd met boter van de Sophiahoeve en reuzel. De boter was lekker, de reuzel origineel maar voegde weinig toe. Ook hadden we heerlijke olijven en charcuterie. Eenvoudig en zo lekker, echt top!
De sfeer was erg relaxed, de inrichting zeer gezellig. Tussen de balken op het plafond zijn spiegels geplaatst wat voor meer ruimte zorgt. De stoelen zijn prettig en de verlichting zorgt voor een uiterst gezellige, knusse zaak. Ik kan me overigens wel voorstellen dat de zaak in het najaar populairder is dan in de zomer, het blijft toch een kelder zonder daglicht. Maar afgaande op de service en de hapjes, verdient deze zaak het om het hele jaar vol te zitten!

 

Ricardo’s in Odeon
www.odeonamsterdam.nl