Uitgelicht standaard

Afgelopen weekend was het weer tijd voor de Rollende Keukens, het culinaire festival met lage drempel. Vele culinaire ondernemers met creatieve inslag waren er weer te vinden zoals het gezellige kunstenaars-stel van ‘Keuken van het ongewenst dier’ met My Little Pony burgers (gemaakt van kreupele paarden die worden afgemaakt) en croquetten van Ganzenvlees (afgeschoten nabij de landingsbanen van Schiphol), Algerijns restaurant Rainarai met een knusse bedoeïenentent en organisator Mr Kitchen met een heus Rabarberrestaurant en uiteraard hun beroemde worst. Ook veel muziek en ander entertainment dus zeker geen straf om op een zonovergoten zaterdag rond te struinen met vrienden.

De sfeer is ontzettend goed. Er zal ongetwijfeld beveiliging hebben rondgelopen maar die zal het een weekend lang erg rustig hebben gehad. Eén en al harmonie en gezelligheid, ook als men een half uur in de rij moet staan voor een broodje. Ik wens een willekeurige hotdog-verkoper bij de Amsterdam Arena veel succes als hij na een verloren wedstrijd zijn clientèle net zo lang laat wachten…

Dat is dan misschien ook meteen het enige minpuntje naar mijn mening, het festival is in zo’n korte tijd zo enorm populair geworden, dat er eigenlijk de gehele dag wel flinke rijen staan bij de meest populaire tentjes, vrachtwagens en caravans. Zeker tussen 18.00 en 20.00 uur is het bijna geen doen om een halve kreeft, broodje BBQ pork of biologisch patatje te scoren.

Wat betreft die populariteit, knap hoe de heren van Mr Kitchen dit festival tot zo’n populair evenement hebben weten te maken in een relatief korte tijd. Vorig jaar was het publiek ook al erg gezellig en gemoedelijk maar was de gemiddelde bezoeker zeker een stuk minder ‘mainstream’. Dit jaar was dat wel anders.  Hippe vogels met pijnlijk ingewikkelde brilmontuurtjes, schorre koormeisjes op picknickkleden van Blond Amsterdam, gewapend met een Marlboro light en een ‘glaasje gezelligheid’ en hier en daar zelfs twee identieke windjacks met een heuptasje. Kortom, het festival is ontdekt! Of ik daar heel blij mee ben laat ik even in het midden, dit soort evenementen worden er doorgaans niet leuker op als  het uit z´n voegen barst.

Overigens wel prettig dat de opzet precies hetzelfde is als vorig jaar.  De organisatie maakt een strenge selectie wat betreft het aanbod van de rollende keukens. Zo is er veel variatie en is er geen plek voor grote commerciële bedrijven die met een gelikte camper en een paar lekkere wijven de blits proberen te maken en veel te verantwoorde happen gaan verkopen. Overigens erg prettig dat toegang gratis is. Ook vallen de drankprijzen mee, wat bezoekers wellicht wat sneller ontmoedigt om zelf de wijntjes (Bag in box!) mee te nemen. Gerechtjes zijn overigens niet heel voordelig, zo kost de eerder genoemde burger van paardenvlees 8 euro, maar die wordt vervolgens met zó veel liefde en aandacht klaargemaakt, dat men het er graag voor betaalt.

Al met al is dit, als eetliefhebber, misschien wel het leukste en gezelligste festival van het jaar. Samen met vrouw en vrienden verlieten we het terrein pas toen de zon onder ging en we het terrein wel 15 keer waren over gewandeld. Slingerend op de fiets met zonverbrande nek, eenmaal thuis de dag nog eens doorgenomen, met een pizza van Stach en uiteraard een glaasje gezelligheid.

Over 2 weken is het weer tijd voor Taste of Amsterdam, dat andere populaire eetfeestje aan de rand van de stad. Opzet, publiek, prijzen (!!!!) en aanbod qua restaurants zijn niet te vergelijken met de Rollende keukens maar het zou zo maar eens kunnen dat laatst genoemde het, in deze economische narigheid, qua populariteit gaat winnen van haar exclusieve zusje. Dit jaar 50,000 bezoekers! We gaan het zien…