Roots Amsterdam

Terwijl we nog maar een paar jaar geleden de stap maakten van ‘het simpele jus’tje’ naar de sapcentrifuge en het tarwegras, zijn we inmiddels weer een trend verder. Tegenwoordig drinken we onze dagelijkse dosis groente en fruit bij voorkeur ‘cold-pressed’. Dus bye-bye blender, bye bye sapcentrifuge: daar komt namelijk veel teveel warmte bij kijken. En dus ook bij sappen geldt de levensles: overal waar ‘te’ voor staat, is niet goed (‘except for tequila-la-la-la’). Cold-pressen dus. Want if you can’t stand the heat…

Een tijdje geleden kreeg ik bij een koffiezaakje weer zo’n slowjuice voorgeschoteld. De zaak zelf zat in Utrecht weliswaar, maar als de trend inmiddels ook buiten 020 is doorgebroken, dan zal ‘ie wel serieus zijn. Overigens wel een leuke tip trouwens, voor als je de grote stad eens een dagje verruild voor 030: Koffie 75, midden in Wittevrouwen. Met dat beetje eclectische allure zoals we dat hier gewend zijn van de betere koffiezaken (inclusief – chapeau, chapeau! – zelfs mijn persoonlijke favoriet op de koffiekaart: de romige cortado), maar dan op een kleinschaliger gemoedelijk buurtniveau.

Maar goed, ik heb me daar dus maar eens laten uitleggen wat dat ‘cold-pressed’ nou eigenlijk inhoudt. Waar het in feite op neer komt is dat het fruit of je groente eerst gecrushed wordt, en pas daarna geperst. In het Engels noemen ze het ‘masticating’ (ja, I know, het klinkt wat dubieus): het eerst crashen en daarna vermalen van voedsel. Volgens mij gewoon een typisch gevalletje voorkauwen dus eigenlijk. Resultaat? Minder hitte in het proces (daar zit ‘m dat ‘koude’ in) en dus des te meer voedingsstoffen, cleansing effecten en andere hippe detoxerende gevolgen voor de drinker van het sap.

Je zou je nu natuurlijk kunnen laten meeslepen en in plaats van die slow-cooker of de mini-big-green-egg direct de nieuwe generatie juicer op je volgende Sinterklaas-lijstje zetten. Je kunt het ook simpeler aanpakken, en gewoon naar de winkel gaan. Want als ik kijk naar mijn eigen voorraad kook-apparaten versus de opslag dan lopen daar de verhoudingen al volledig uit de pas in het voordeel van de apparaten. En aangezien cold-pressed juices ‘the latest trend’ in town is, zijn er buitenshuis voldoende adresjes waar je terecht kunt. Ook in Amsterdam. Sterker nog: ze ploppen op als paddenstoelen uit de grond. Wij hebben er alvast drie voor je op een rijtje gezet. Een waarschuwing vooraf: neem wel een gevulde portemonnee mee. Cold-pressing is de nieuwste cash-cow in het Amsterdamse horecaland, dus onder E. 4,50 loop je niet met een sapje de deur uit… hadden we nu toch nog maar die oude vertrouwde jus d’ orange.

Juice-it-up people!

Roots Amsterdam
Catch52 Roots Amsterdam 1Opeens waren ze er. Een New-York-style zaakje midden op de Amstelveenseweg, waar alles draait om healthy, healthy, healthy. Of zoals ze het zelf liever zeggen: vitality to go. Naast organic ontbijt en lunch hebben ze hier een cold-pressed menu met keuze uit acht sappen. Onze favoriet?
Nummer 2, met wortel, sinaasappel, citroen, kurkuma en gember, en nummer 1, met rode biet, appel, wortel, citroen en munt.

Amstelveenseweg

The Coldpressed Juicery
Catch52 - Coldpressed JuicerySuperfood in hartje Zuid. Dat betekent dus supergoed, gestyled en wel aan de sappen, en dat geldt zowel voor de winkel zelf, het personeel als de vaste klantenkring. Net als The Juice Brothers een gradatie duurder dan de sappen van Roots – het zal hem deels in de A-locatie zitten (om de hoek van het Museumplein). Favoriet: de pick-me-up, met appel, limoen en tijm. Detox-die-hards kiezen wellicht liever voor de Pret-a-Protien (kool, spirulina….), maar je kunt je gezondheidsdrang natuurlijk ook overdrijven.

Willemsparkweg 8

The Juice Brothers
Catch52 - Juice Brothers AmsterdamThe Juice Brothers zijn neergestreken in een van de meest opkomende straten van Zuid, namelijk de Van Wou. Schuin tegenover de Albert Heijn. Een vrij strakke, noem het bijna steriele omgeving, waar het vooral draait om de grote vitrine. Met sapjes dus, die de meest fantastieprikkelende namen hebben meegekregen, zoals Dutch Spice, Dragon’s Breath en Prince of Persia. Forever Young, met peer, appel en limoen gaf ons in ieder geval het boostje dat we na een lange vrijdag wel konden gebruiken.

Van Woustraat 151

 

En oh ja, en when dus in de buurt van 030:

Koffie 75

Poortstraat 75 (what’s in a name…). Voor sap. En koffie. En nog veel meer.