Uitgelicht standaard

Sinds kort zit er een nieuw visrestaurant in de van Baerlestraat, The Seafood bar. Toen de zaak net een week of twee open was, verscheen er in de weekendbijlage van het Parool een artikel over de eigenaars, een sympathiek Brabants echtpaar dat na jaren van succesvol ondernemen in het zuiden nu in Amsterdam zijn neergestreken om in de meest exclusieve buurt van de stad hun vis aan de man te brengen. Een gewaagde stap, des temeer omdat ze Amsterdam en haar, op culinair gebied, ietwat verwende inwoners slecht kennen. De zaak is praktisch op de hoek van de PC Hooft gevestigd, ze begeven zich dus in het hol van de leeuw met een veeleisend publiek dat alles al eens heeft gezien.

De dag dat wij hier aanschoven voor een lunch, was dezelfde dag dat Johannes van Dam in het Parool the Seafood bar een 6,5 gaf. Niet zo best dus, maar Catch52 zou Catch52 niet zijn als wij zelf even langsgaan. Ik was immers al een paar keer langsgelopen en binnen ziet het er zonder meer uitnodigend uit.

Het is lekker druk maar gelukkig hier en daar nog een tafeltje vrij. Er zijn hoge bartafels met krukken en lage tafels met simpele Ikea stoelen. Het interieur is eenvoudig en licht, aan de wand witte tegels afgewisseld met rode baksteen. Hier en daar een grote zwart/witfoto van lang geleden, vissers die de vangst binnenhalen. De bediening is erg snel en heel vriendelijk, eigenaar Fons de Visscher staat trots achter de gekoelde toonbank met mooie oesters en verschillende vissoorten.

De eerste prettige verrassing overkomt ons bij het doornemen van de menukaart: een fles prima Italiaanse Chardonnay kost hier slechts 15,95 euro. We vragen er een karaf water bij en die kost niets. Let wel, we zitten op nog geen 50 meter van de PC Hooftstraat!

We komen voor de lunch en bestellen vier gerechtjes: king krab koekjes, sushi van de dag (tonijn maki), garnalen kroketjes en een broodje prachtige Red Sockey zalm. De prijzen vallen mee, prijs/kwaliteit is dik in orde! De sushi is ok maar presentatie is niet heel bijzonder, de koekjes mooi van smaak en structuur. De zalm wordt geserveerd op een net afgebakken pistolet met cocktailsaus en kappertjes. De kroketjes zijn lekker en zijn goed gevuld met Hollandse garnalen. Mooie gladde ragout, alleen jammer dat er vrij veel dille in zit wat het geheel een zoete smaak geeft en de garnaaltjes onderuit haalt. Korst beetje vettig maar over het algemeen prima!

Het publiek is zeer gemêleerd: Russische familie met huilbaby die net de PC Hooft hebben leeg gekocht, jonge stellen die een glaasje komen doen, vriendengroepjes die de plannen voor de avond doornemen en wat ouderen uit de buurt die een kijkje komen nemen. Gelukkig overheerst het PC publiek niet en is de sfeer ontspannen, gemoedelijk en gezellig.

Wij zijn enorm blij met deze zaak en dat zou iedereen in Oud Zuid moeten zijn. Een fijne tegenhanger van de veel duurdere horeca in de buurt waar je na een herfstwandeling in het Vondelpark of een bezoek aan het Stedelijk heerlijk de avond in kan luiden met een hapje en een drankje.

The Seafood Bar
(ook take away!)
Van Baerlestraat 5
www.theseafoodbar.nl