Uitgelicht standaard

Een week of drie geleden bracht ik een bezoek aan de Lindenhoff in Baambrugge, net onder de rook van Amsterdam. Ze zijn behoorlijk commercieel dus de kans dat je er nooit van hebt gehoord is klein. Mocht dat toch het geval zijn, de Lindenhoff is een ‘feel good’ boerderij waar je door hen zelf verbouwde groente, zuivel, vlees en meer kunt kopen. Dat gaat lekker, ze doen dit al bijna 100 jaar en waren de tegenwoordige hype van ‘echt eten’ dus ver vooruit.

Bij aankomst staat het geïmproviseerde parkeerterreintje vol met tractoren (maar dan wel PC Hooft tractoren). Alle vehikels bij elkaar, een tonnetje of negen, tot hun lichtmetalen velgen in de modder en koeienstront. Wat een goudmijn, dit is dé plek waar de welgestelde Amsterdammer komt om te ontstressen en zich even heel erg één met de natuur komt voelen, met al die schattige kistjes radijs waar de aarde nog aan zit. Zouden ze bij hun plaatselijke buurtsuper of groentejuwelier in Oud-Zuid de boel op stelten zetten omdat er een beestje op de sla loopt, hier is dat dus zwaar ok.

Binnen zijn aparte secties gemaakt voor de wijn, kaas, het vlees en de groente. Alles prachtig uitgestald in kratjes die uitnodigend zijn opgesteld in de winkel. Felle spotlights op de aanbiedingen van de week en behulpzame verkopers die de benen uit het lijf rennen om de klant van vakkundig advies te voorzien. En dat kunnen ze, iedereen die hier werkt verstaat zijn of haar vak en is goed opgeleid.

Tegenwoordig vinden producten waar de termen ‘biologisch’, ‘authentiek’, ‘van ’t land’, ‘onbespoten’ en ‘vrije uitloop’ aan te pas komen gretig aftrek, maakt niet uit wat het kost. Sinds enige jaren doen bedrijven zoals Marqt, Delicious Food en Organic dus ook goede zaken.

Dat geld slechts een ordinaire bijzaak is als het om verantwoord shoppen gaat,  blijkt bij het afrekenen. Voor twee aankomende etentjes zijn we op zoek naar mooi vlees. We laten ons adviseren en kopen een mooie ossenhaas en een rollade van lam, in totaal voor 6 personen vlees.

De dialoog bij de kassa ging ongeveer zo:
Verkoopster: Anders nog iets?
Klant (ik dus): Nee, dit was het.
Verkoopster: Ok, dat is dan 100,00 euro.
Klant: Huh?
Verkoopster: 100,00 euro graag.
Klant: Serieus?
Verkoopster: Joe!
Klant: WTF…
Verkoopster: Zal ik die mensen achter u anders even helpen?
Klant: Nee, ik schrok alleen.  Alstublieft,  hier is 100 euro.
* Op de toonbank een grote, doorzichtige bak vol met gekopieerde cd’tjes met eigen etiketje erop geplakt; “Tips voor bereiden van Italiaanse groenten” *
Klant tegen verkoopster: Goh, grappig. Ik neem er één mee!
Verkoopster glimlacht: Dan wordt het 105 euro tezamen.

 

Eerlijk is eerlijk, je kunt hier prachtige producten kopen en je goed laten informeren, ze weten bij de Lindenhoff waar ze het over hebben. Maar met alleen wat kleingeld in je zak heb je hier weinig te zoeken.


Lindenhoff

www.lindenhoff.nl
Rijksstraatweg 9C
Tel: 0294-291272