Er was eens… een simpele Israëlische jongen die in 1995 door de liefde naar Nederland kwam. Hij werkte zich op van de houtoven van een plaatselijke pizzeria, via een onbetaalde stageplaats bij de Zwetheul, naar een eigen sterrenrestaurant in Overveen.

Ik heb het natuurlijk over Moshik Roth, de moleculair gastronomische chef van Nederland. Een jaar of zes geleden schoof ik bij hem aan in het Brouwerskolkje, om daar te genieten van zijn Menu Innovation. Tien gangen meesterwerkjes, met regelmatige optredens van de zeer vriendelijke chef zelf, eindigend in een rondleiding door zijn kleine keuken, waar Moshik met veel plezier enkele kneepjes uit het moleculaire vak met ons deelde. In één woord: waanzinnig! Met weemoud dacht ik dan ook terug aan deze fenomenale eetbelevenis toen ik hoorde dat het Brouwerskolkje dit jaar haar deuren ging sluiten.

Maar – Johan zei het ooit al eens: “Elk nadeel heb z’n voordeel.” En dat geldt ook hier, want Roth komt naar Amsterdam. Vanaf begin september zal hij met het IJ in zijn rug de sterren van de hemel koken in &Samhoudplaces. Een samenwerking tussen Roth als culinair genie en ondernemer Salem Samhoud die service tot zijn middlename heeft gemaakt. En ambitie hebben ze: &Samhoudplaces moet het beste restaurant van de wereld worden.

De echte culiliefhebber wist dit natuurlijk allang, en heeft waarschijnlijk ook allang een reservering staan. Maar wellicht is het laatste nieuws dan interessanter: voor de lucky few zijn er een paar plaatsen beschikbaar om voor de opening al te komen proefeten. Noem het een generale repetitie. Interesse? Neem eens contact met hen op.

Begin oktober schuif ik in ieder geval aan. De verwachtingen zijn hoog gespannen. En uiteraard zal het resultaat via Catch52 uitgebreid aan bod komen. Tot die tijd mijmer ik nog verder op basis van mijn herinneringen.

&Samhoudplaces
Oosterdokskade 5
T. 020 260 2094
www.samhoudplaces.com