Uitgelicht standaard

In Frankrijk kunnen ook zelfbenoemde gastronomen voortaan voor Michelin Inspecteur spelen. Op de website van dit culinaire keurmerk der keurmerken kunnen restaurants die niet in de gids staan, zichzelf bijvoorbeeld aanprijzen, maar ook de gewone gast kan hier zijn of haar ervaring kwijt. Een beetje vergelijkbaar met onze Iens dus, alleen hoeft een restaurant zich in dit geval niet eens meer voor te doen als zeer tevreden klant, maar is er gewoon ruimte voor onvervalste zelfbevlekking. Gelukkig blijft Michelin wel duidelijk onderscheid maken tussen recensies van de pro’s en de rest van het gepeupel. Verschil moet er wezen immers.

Dat neemt niet weg dat het ook als leek af en toe leuk is om een goed restaurant een flinke veer in het achterwerk te stoppen. Zo mocht ik als verjaardagscadeau (een van de betere ever!) laatst aanschuiven in de kleine Pijpenla van Le Restaurant. En het mag gezegd worden, deze uitbaters verdienen wel een pluim.

Le Restaurant serveert een vast menu, bestaande uit vijf gangen. In ons geval begonnen we met zes amuses bouches, van mini oublies van groene appel tot aan een macaron van makreel. Stuk voor stuk plaatjes en bijna te zonde om op te eten. Het leuke is bovendien dat het voltallige personeel, inclusief Chef helpt bij het uitserveren, waarbij de uitleg van de gerechten alle aandacht krijgt. En gedurende de rest van de avond leek het menu alleen maar verder te plussen, zoals te zien is aan het fotoverslag.

Maar het meest opvallende van dit restaurant – naast alle waanzinnige gerechten – is misschien nog wel het feit dat er van rondhuppelende sommeliers geen sprake is. De wijnkennis is er wel zeker, maar krijgt eigenlijk nauwelijks aandacht. Alles draait hier om een eetbelevenis. Geen wijnarrangement dus, wel een uitgebreide wijnkaart (en een bijbehorende kast met dubbele lades!). Maar that’s it. Nauwelijks open wijnen, gewoon een fles kiezen waar je pet naar staat. En dan kom je misschien wel uit bij een flesje Puligny-Montrachet, gevolgd door een mooie rode Bourgogne. Simpelweg omdat je hier zin in hebt. Niets meer aan doen dus, ware het niet dat elk glas na de koffie dan vervolgens wel een van de grootste teleurstellingen van je leven is. Stoppen dus op je hoogtepunt, en beperk het tot hoogstens een digestiefje bij de koffie. Dan is Le Restaurant inderdaad simpelweg Hét Restaurant om te eten. En dus zeker een sterretje waard.

Le Restaurant
T. 020 379 2207
www.lerestaurant.nl