We kunnen eindelijk pizza al taglio eten in Amsterdam. En dat hebben we te danken aan de mannen van Sugo. Konden Rotterdammers al langer van de the one and only Romaanse pizza al taglio genieten, sinds vorige maand kunnen we ook in de Hoofdstad naar deze pizzajoint. En wie mij langer kent weet dat ik sinds een bezoekje aan Napels – sorry Rome, maar toch echt wel de pizzahoofdstad van de wereld – een beetje pizzaverwend ben. Daarom zijn de keren dat ik pizza eet in een jaar eigenlijk maar op één hand te tellen. Want áls je zondigt, doe het dan ook goed. En voor de pizza al taglio maak ik dus maar al te graag een uitzondering. En als ik jullie was, zou ik dat ook maar heel snel gaan doen.

sugo 3

Voor wie de pizza al taglio nog niet kent: het is eigenlijk een pizza 2.0. Dus geen vette hap, geen taaie bodem, en vooral: geen mega vol gevoel na afloop. En dat ligt dus vooral aan één heel belangrijk ingrediënt. De bodem van de pizza al taglio wordt namelijk gemaakt van een speciaal type biologisch meel op basis van tarwe en spelt, eiwitrijk en koolhydraatarm. Het deeg van de taglio bevat 80% minder gist en rijst na het kneden maar liefst drie dagen lang. Het resultaat? Een enorm knapperige bodem die van binnen bijzonder luchtig is. Neem één hap en je bent om.

sugo 1

Een goede pizza – en dus ook een taglio – staat of valt natuurlijk wel bij de toppings. En geloof mij, dat zit bij Sugo wel goed. Van de wat meer klassieke toppings (denk onder andere tomaat, mozzarella, basilicum) tot de wat minder gangbare combinaties (bijvoorbeeld geitenkaas, pompoen, appel en honing). Sugo werkt alleen met verse, 100% natuurlijke producten. En dat proef je direct. Van de tomaatjes tot de gegrilde groenten op de pizza’s, alles is super vers en smaakvol. Onze favoriet? Ik dacht altijd dat niets een klassieke pizza met hoogstens een tomaatje, mozzarella en basilicum kon overtreffen, maar bij Sugo bewezen ze het tegendeel. De variant met gekarameliseerde ui, walnoten en olijven was echt om je vingers bij af te likken. En nice to know: de pizza’s hier koop je per slide. Dus niet per punt zoals je misschien gewend bent, maar in prima hapbare langwerpige slides.

Sugo brengt dus eindelijk de pizza 2.0 naar Amsterdam. En ze komen op geen beter moment. Want de tijd dat we voor een snelle punt pizza overgeleverd zijn aan Domino’s en consorten is al lang voorbij. Sugo is je nieuwe beste pizzavriend. Voor lunch, tussendoor of diner. Om mee te nemen, maar ook om daar gezellig op te eten. De zaak ziet er ook van binnen uit om door een ringetje te halen. En ja, het is waar: eenmaal de pizza taglio geproefd en je bent verkocht. Pizza, maar dan zonder het vettige en volle gevoel achteraf. Deze mannen hebben goud in handen.

Sugo
Ferdinand Bolstraat 107