The Lobby wijn openhaard Amsterdam Catch52

Als je ons volgt dan weet je dat we niet vies zijn van een glas wijn, of twee. En dat we niet alleen graag wijn drinken, maar we ons er ook graag in verdiepen. Zo rondde Severine onlangs de SDEN 3 cursus af en mocht ik vier weken lang bij Chabrol genieten van de lessen van Ton voor beginners. Waar je leert over de geschiedenis van wijn, hoe wijn gemaakt wordt, wat de invloeden zijn van klimaat en grondsoort en welke verschillende druivenrassen er zijn. Tijdens één van de lessen ging het uitgebreid over ‘fouten’ in wijn, en hoe je deze herkent. Eén van de onderwerpen: sulfiet. Niet letterlijk een fout in de wijn, maar een goedje dat er voor zorgt dat je – ongemerkt – behoorlijk last kunt hebben na het drinken van een lekker glas wijn.

Mocht je het nog niet weten, sulfiet is een conserveringsmiddel tegen bacteriën en verderf en zit in iedere wijn. Dat komt omdat sulfiet vrij komt bij gisting, en dus is sulfiet van nature in elke wijn aanwezig. Daarnaast wordt het voor een groot deel dus ook toegevoegd aan wijn als conserveringsmiddel. Wait what?! Nee, rustig maar. In principe niets mis mee, tenzij je gevoelig bent voor sulfiet, en een intolerantie-reactie krijgt. Want nee, allergisch voor wijn zijn is dus een fabeltje, maar je kunt er dus wel last van hebben. Ik zal jullie niet vermoeien met gedetailleerde details over wat sulfiet precies is en wat het met je lichaam doet, maar in het kort gezegd: als je gevoelig bent voor sulfiet dan kan je na of tijdens het drinken van een glas wijn last krijgen van een astma-aanval, buikpijn, hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid, huiduitslag en gewrichtspijnen. Maar hoe weet je of je daar last van hebt? En dat je dus niet gewoon een glaasje te veel op hebt?

Sulfree wijn

Voor mijn werk mocht ik een aantal andere bloggers uitdagen om te testen of zij gevoelig zijn voor sulfiet. En als je dan toch bezig bent, waarom dan niet ook jezelf aan een test onderwerpen? Juist. Ik heb dit dus zelf ook getest. Blind. Dat wil zeggen: ik heb een week lang twee wijnen gedronken en bijgehouden wat dit met mij deed. Eén wijn met extra toegevoegd sulfiet (nog steeds onder het wettelijke maximale sulfietniveau) en één met het reguliere sulfietniveau. Uiteraard zonder etiket, dus zonder te weten welke van de twee wijnen de extra sulfiet bevatte. Nu is het voor mij natuurlijk geen straf om een week lang lekkere wijn te drinken, maar na het drinken van twee glazen van één van de twee wijnen voelde ik me toch langzamer wat minder goed. Inderdaad, dronkemansbenen, slecht geslapen en de volgende ochtend snipverkouden. Placebo-effectje? Alles behalve. De betreffende wijn bleek inderdaad het verhoogde sulfietniveau te bevatten.

Nu drink ik echt al heel wat jaren wijn, en heb ik inderdaad wel eens last van slapeloosheid, hoofdpijn, en vooral die verkoudheid de volgende ochtend, die na een paar uurtjes weer als sneeuw voor de zon verdwijnt. Ja, ook na slechts één of twee glazen wijn te hebben gedronken. Ik dacht altijd: “misschien had ik dat laatste glaasje niet moeten nemen”. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel.

Ik weet nu wel beter. Maar de grote vraag na afloop is natuurlijk: kun je hier wat aan doen? Het zekere voor het onzekere nemen, en nooit meer wijn drinken? Nee, ’tuurlijk niet! Er zijn wijnboeren die geen of heel weinig sulfiet toevoegen, die werken vaak biologisch en maken de inmiddels welbekende vin naturel.

>>> Een glaasje vin naturel uitproberen? Fiets dan gewoon even langs Vleck Wijnen (of bestel de wijn via TringTring)!

Sulfree

Andere optie is Sulfree: die haalt de sulfiet uit je wijn. Hoe dat werkt? Ook weer een beetje een technisch verhaal maar Sulfree bevat een speciaal ontwikkelde waterstofperoxide formule die extra zuurstof in je wijn brengt. De zuurstof  zet de sulfieten om in sulfaten. Et voila: weg sulfiet uit je wijn, zonder dat de geur of smaak van je wijn aangetast wordt. En nee, denk bij waterstofperoxide niet aan dat spul dat je nodig hebt voor het blonderen van je haar: er zit echt niets schadelijks in.

Maar ja, Sulfree werkt dus echt. Natuurlijk werkt het niet als je in je eentje een hele fles wegtikt, dan heb je de volgende ochtend gewoon een kater, maar een druppeltje Sulfree in de één of twee glazen die je ’s avonds drinkt na een lange werkdag zorgen bij mij dus gewoon voor een goede nachtrust en geen verkoudheidsaanval de volgende ochtend. Wát een ontdekking. Ideaal!

>>> Van wijn moet je vooral genieten. En het mooie is dat je dat kleine schattige flesje makkelijk in je tas stopt en dus zo kan meenemen naar één van de wijnbars die we al eens voor je op een rijtje zetten.