Swych Amsterdam restaurant groente

Door het grote succes van pop-up Roomservice at Olofs werd wel duidelijk dat Amsterdam klaar was voor een echt flexitarisch restaurant. De keuze was dan ook snel gemaakt toen NH Collection Doelen na de volledige verbouwing van het hotel invulling moest geven aan restaurant Swych. Het concept van een flexitarisch restaurant verdiende het om voortgezet te worden. Aan Chef Rudolf Brand de eer om de overstap te maken van restaurant Vermeer naar Swych. Samen met Chris Naylor (*) was hij destijds namelijk mede verantwoordelijk voor het succes van Roomservice at Olofs.

Swych Amsterdam restaurant groente

De hoofdrol is bij Swych dus weggelegd voor de groenten. De vlees- en visgerechten zijn gebombardeerd tot side dish. Waar vegetarische gerechten voorheen werden afgedaan als saai zien we steeds meer focus voor groenten en worden chefs uitgedaagd creatiever om te gaan met deze producten.  Eerst waren het de vergeten groenten die hun comeback maakten, inmiddels zijn ze niet meer weg te denken en nemen groenten en ook de kruiden een steeds prominentere rol in in de hedendaagse keuken. Dat sluit helemaal aan bij de trend van nu waarbij men steeds meer bezig is met bewust en gezond eten maar ook bij de tendens waarbij chefs zich steeds meer richten op de ingrediënten die in Nederland voor hande zijn. Want waarom van ver halen als je in eigen land zo veel moois hebt.

Ik ben een absolute vleesliefhebber en was dan ook benieuwd hoe een volledig vegetarisch of flexitarisch menu me zou bevallen. Nu kan ik je vertellen dat we echt mega lekker hebben gegeten. Een beetje tegen mijn verwachting was ik meer dan voldaan aan het einde van het diner en waren de side dishes met vlees en vis eigenlijk zelfs een beetje overbodig. Dit had ik eerlijk gezegd als vleesliefhebber dus niet gedacht. Wat blijkt, je moet het dus zelf gewoon ervaren.

Nu hoor ik je denken, wat eet je dan zoal? Wat dacht je van een pompoen met sinaasappel en boerenyoghurt of geroosterde Bloemendaalse gele kool met cantharellen, zuurdesem, zwarte knoflook en miso.  Echt heel erg lekker! Bijkomend voordeel is dat groenten goedkoper zijn dan vlees of vis. Dus een hoofdgerecht is hier vriendelijker geprijsd dan een vlees- of visgerecht in een gelijkwaardig restaurant. Dat is dan toch weer mooi meegenomen.

>>> Bij Swych eet je dan misschien flexitarisch, ook bij Vermeer worden de groenten niet vergeten. Marianne ging je voor!

Swych  (NH Collection Doelen)

Nieuwe Doelenstraat 26

Swych Amsterdam restaurant groente

Swych Amsterdam restaurant groente

Swych Amsterdam restaurant groente