the french connection

Frans eten in Amsterdam is terug van eigenlijk nooit weggeweest. Amsterdammers smullen ervan en chefs vallen er steeds op terug. Nieuwe Franse restaurants openen dan ook nog steeds de deuren in de stad. Denk aan het leuke Auberge Jean & Marie en Ron Gastrobar Paris waar Marianne niet alleen fan is van het eten maar vooral ook van de viognier. En sindskort zijn wij dus ook fan van The French Connection. Ze openden vorig jaar al de deuren, maar sinds een paar weken zijn ze heropend. Met een frisse wind door het interieur en een nieuw menu.

the french connection 2

Het concept is nog steeds hetzelfde: je eet hier niet traditioneel een voor-, hoofd- en nagerecht, maar meerdere kleine gerechten. En hoewel ze daarin lang niet de enige zijn, werkt dit concept voor de Franse keuken eigenlijk hartstikke goed. Want eerlijk is eerlijk: bijna het hele menu is om te watertanden en het is zonde om slechts één gerecht te bestellen. Daarnaast, weer eerlijk is eerlijk, is de Franse keuken zeg maar niet de meest licht verteerbare keuken. En dus is het eigenlijk wel heel fijn dat je geen enorme porties krijgt voorgeschoteld, maar gewoon een degelijk bordje. Kun je lekker veel proeven, zonder possible foodcoma aan het einde van de avond. Perfect!

the french connection 3

De kaart bestaat uit elf gerechten die zijn onderverdeeld in Franse regio’s. Wij wilden dus het liefste de hele kaart en konden geen keuze maken. Dan zit er maar één ding op en dat is je door de chef te laten verrassen. Wij aten de tomatensalade met mosterdijs (Île-de-France), krab bisque met kokos, citroengras en basilicum (Bretagne), ravioli met spinazie, eierdooier en truffel (Aquitaine), kalfswang (Rhône-Alpes), gebakken eendenlever met appel (Alsace), Franse kaasjes, en roomijs van geitenyoghurt en rood fruit (Auvergne). Inclusief bijpassende wijnen, natuurlijk. En mocht je na deze opsomming denken dat we tóch met die foodcoma naar huis zijn gegaan, niets is minder waar. Het mag misschien wat zwaar en veel klinken, maar de porties zijn klein en omdat het iedere keer weer een feestje om te eten merk je niet dat je alweer aan je vierde gerechtje zit.

the french connection 4

Dus, ga vooral naar The French Connection als je je een avond lang wilt laten onderdompelen in alles wat de Franse keuken te bieden heeft. Van verfijnd tot boers, van vlees tot vis, van kaas tot zoet. Wij zijn fan.

The French Connection
Singel 460

the french connection 5