Tip 10 uitgelicht standaard

Hoeraa! Een nieuwe rubriek voor Catch52. De Tiplijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen we – hoe polderend democratisch – gewoon door middel van een stelling welke tips de beste zijn. Vandaag de gouden koffietips, want zonder koffie functioneren we immers niet.

1. Coffee Bru (Beukenplein 14) – De vondst van onze ontdekkingstocht door Oost, al zeggen we het zelf; heeft alle soorten koffie, bonen en bereidingen die je je maar kunt voorstellen. Heeft ook een nummer 1 positie op de Benelux Coffee lijst en was dus de eerste zaak die door ons eigen hoofd heen schoot.

2. Tazzina Espressobar (Brouwersgracht 139; Bilderdijkstraat 140) – Goed opgeleide barista’s en de uitvinder van de Cup-to-Go, de koffiecuphouder voor aan je fiets. Een Cupje-to-Go dus, of lekker genieten op het terras bij de Brouwersgracht of aan de Bilderdijk.

3. Coffee Galery Caffetteria Italiana (Jodenbreestraat 94) – We mochten hem eigenlijk niet noemen uit angst dat vanaf morgen deze zaak vol zal staan. Maar echte Italiaanse espresso, inclusief Italiaanse prijzen. Voor 90 cent (to go) kan het eigenlijk niet beter. En ‘to go’ always goes first!

4. Al Ponte (Meeuwenlaan 2/ IJplein) – Een puur Italiaanse koffiekiosk, bij het IJplein pontje (inmiddels beter bekend als Pontplein). Goede koffie, en met een waanzinnig uitzicht over het IJ. A kiosk with a view, so to speak!

5. Anne & Max (Amstelveenseweg 196) – Aan de culinaire Amstelveenseweg, inmiddels een hotspot voor buurtbewoners. Dus voortaan zelf ook even omfietsen voor je op het fietsje vanaf de Schinkel het Vondelpark infietst!

6. More Coffee (Van Woustraat 97) en Crema Espresso (Van Woustraat 179) – De ‘Lone Rangers’ die het opnemen tegen al het Coffee Company geweld op de Van Woustraat. Alleen daarom zijn ze een nominatie waard!

7. Two for Joy (Frederiksplein 29; Haarlemmerdijk 182) – Hier worden iedere avond de eigen koffiebonen gebrand in een geweldige brander die midden in de zaak staat. Het zijn vooral expats die deze pijpenla bezetten.

8. Sucre koffie-to-go (Hobbemastraat 2) – Gewoon, omdat we dol zijn op sjieke restaurants die een dagelijks bezoekje financieel haalbaar maken voor de gemiddelde Amsterdammer. En omdat je hier ook meteen je dessert kunt meenemen.

9. Il Tramezzino (Utrechtsestraat 24; Haarlemmerstraat 79a) – Brouwt de koffie van ‘het oudste koffiemerk van Italië’ (althans, dat zeggen ze): caffe Vergnano. Heeft verder ook – de naam zegt het al – de typisch Italiaanse tramezzini, een sandwich gemaakt van zacht brood zonder korst en met vooral heel veel vulling. Hét streetfood van Venetië.

10. Valerius eten & drinken (Banstraat 14) – Worden op zowat iedere consumentenrecensiesite (leuk Scrabble-woord trouwens) geroemd om hun koffie. Tja, dan moet ‘ie wel op de lijst.

Hecht aan de nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen!