Uitgelicht standaard

Sommige culinaire gewoontes zijn in het buitenland een doorslaand succes en werken (nog) niet in Amsterdam. Brunchen is daar een goed voorbeeld van. In veel trendy steden zoals Berlijn en New York is het de normaalste zaak van de wereld dat je op zondag uitbrakt met vrienden onder het genot van een stevige brunch. En dan geen buffetten waar je 5 keer in de rij gaat staan in je camping-smoking om je bord vol te scheppen. Zo krijg je bijvoorbeeld bij het populaire restaurant ANNA BLUME in Berlijn een etagère waarbij je je weg van onder naar boven eet. Mooie vleeswaren, vis en eiergerechten beneden, aangemaakte sla en kaas in het midden en vers fruit op de bovenste etage. Mandje goed brood en een glaasje bubbels erbij, child can do the laundry… Maar zo werkt het dus helaas in Amsterdam nog (bijna) niet. Wil je brunchen, dan ben je al snel aangewezen op een grote hotelketen. Sommige hotels, zoals Okura en het Amstel, doen een brunch alleen met Pasen en/of Kerst en dan voor een bizarre prijs. Nu weet ik dat sommige zaken zoals de Bakkerswinkel goed inspelen op de behoefte en op zondag vol zitten met hun high-tea. Maar het verbaast me dat je niet veel meer keuze hebt. Amsterdam is inmiddels op culinair vlak toch wel volwassen? Dit is dan toch wel een gemis.

Zoals gezegd, er zíjn wel brunch-opties op een normale zondag, maar dat is niet altijd een succes. In Café American, restaurant van het gelijknamige hotel, serveren ze iedere zondag een jazz-brunch. We hadden enige tijd geleden iets te vieren met het gezin, de reservering werd gemaakt. Twee jaar terug gingen we er ook al eens brunchen. Toen was het matig maar wel ok. Nu was het ronduit slecht. Geen enkele fantasie in de gerechten, nul vernieuwing en ook kwalitatief onder de maat. Qua presentatie is het nog een sterker jaren 80 gevoel dan een button met daarop een afbeelding van Ad Visser met een zweetbandje van Doe Maar om. Grote barokke spiegels met opgerolde plakjes ham en salami, in de hoeken van de spiegel halve ananassen met daarop een trosje aalbessen ter decoratie, zompige Noorse garnalen in fluorescerende cocktailsaus die tintelt op je tong van de conserveringsmiddelen, een suf kaasplateau met hompen stokbrood, plastic kuipjes boter etc.

We werden er een beetje melig van maar eigenlijk kan het echt niet. Je betaalt immers bijna 40,00 euro per persoon. Tot mijn verbazing is het vrij populair, het blijkt een perfect optie voor Amsterdamse families met een oma die 80 wordt. En dat zijn er nog al wat… Waren ze voorheen aangewezen op het wegrestaurant boven de A4 van v/d Valk, nu kunnen ze in Amsterdam blijven voor hetzelfde concept en dezelfde kwaliteit. Doodzonde want dit prachtige restaurant op een bijzondere locatie verdient beter.

Ik ben ervan overtuigd dat binnen 5 jaar ook in Amsterdam het brunchen een groot succes is en steeds meer leuke dagzaken op zondag een eigen variant bieden. Zoals gezegd zijn er gelukkig enkele adres waar je al terecht kunt met je brakke hoofd, zoals bijvoorbeeld Le Pain Quotidien en de eerder genoemde Bakkerswinkel (high-tea).

Ken jij een leuk brunch-adres in de stad? Deel het met ons!