Uitgelicht standaard

Vanwege bezoek uit Stockholm was ik vorig weekend (met groot plezier overigens) weer eens toerist in eigen stad. Lange wandelingen door de leukste delen van de stad, kroegentocht met zaken als In ´t Aepjen, de Dokter en ´t Mandje, fantastische patat bij Bob’s frituur op de Albert Cuyp, kippenpootje bij Chris Kip, ook op de markt, en uiteraard de 9 straatjes en de Jordaan. Na een fikse wandeling was het tijd voor lunch en de visite wilde graag het gezellige keldertje van de Pancake Bakery proberen. Eenmaal binnen blijkt het keldertje een enorme zaak te zijn. Twee verdiepingen pannekoekengeweld en aan de tafels bezoekers van over de hele wereld. Vanwege de enorme drukte (populair beschreven in veel tourist guides) moet je wachten bij de ingang totdat je wordt geplaceerd. We krijgen een tafel achterin, vlak voor de bar waarachter ook de pannenkoeken worden gebakken. Tijdens de wandeling door het lange, smalle pand naar achteren is het net alsof je door een rondvaartboot loopt. Je hoort wel 30 verschillende talen, iedere stap die je zet vang je nieuwe flarden op van een gesprek in een andere taal. Jengelende kleuters uit Japan met gadgets die hier nog niet bestaan, onfrisse Spaanse studenten met muffe dreadlocks en rood doorlopen ogen, twee Franse echtparen die zich arelaxed opstellen tegenover de serveerster, gewoon, omdat het kan en een groep overenthousiaste, Amerikaanse studenten die uiteraard VERY EXCITED zijn om hier te zijn.

We krijgen een menu met een duizelingwekkend aanbod aan pannenkoeken. Iedere denkbare combi is mogelijk en ook weergegeven. Ten overvloede staat er onderop ook nog een regel die zegt “Staat jouw gewenste combi er niet tussen? Vraag het bedienend personeel en we maken het voor je”. Mijns inziens  zou het dus volstaan om alleen een pannenkoek met stroop en deze regel op de kaart te zetten, dat scheelt 10 minuten leeswerk en een hoop keuzestress…

We kiezen vier verschillende pannenkoeken, na dik een half uur komen ze op tafel. Niet zo gek dat het even duurde, er staat één jongen achter vier gaspitten te bakken. Met zeker 120 man in de zaak en alleen pannenkoeken op de kaart… Er zijn van die restaurants waar misschien het eten geen haute cuisine is, maar waar je wél heel hard leert werken, zoals in de bediening van een druk Van der Valk restaurant. De Pancake Bakery is daar ook een goed voorbeeld van. De jongens en meisjes in de bediening lopen de benen uit hun lijf met enorme stapels borden en volle dienbladen. Met zweet op het voorhoofd en een ernstige blik manoeuvreren zij zich door het smalle gangpad. Toch zeer correct, vlot en vriendelijk. Om over de eerder genoemde pannenkoekenheld achter het fornuis nog maar te zwijgen, een weinig benijdenswaardige klus.

Je kunt hier gerust een keer mensen mee naartoe nemen die ongecompliceerd aan de pannenkoeken willen. Alleen maar toeristen maar geen tourist trap. Heel goedkoop is het niet maar prijs/kwaliteit is prima in orde!

 

Pancake Bakery
Prinsengracht 191
www.pancake.nl