Uitgelicht standaard

Vorige week donderdag bezocht ik met collega’s drie top-restaurants in Amsterdam om zo te peilen hoe het is gesteld met de haute cuisine in Amsterdam. De zogeheten walking dinner is een beproefd concept. Je geniet in drie verschillende restaurants van een gang en maakt tussendoor een leuke wandeling door de stad. Je kunt natuurlijk ook voor de luxe variant kiezen. Zo is er ook de mogelijkheid om je van restaurant naar restaurant te laten varen in een gezellig salonbootje onder het genot van een glas bubbels. Ik beleefde een combinatie van die twee met een wandeling en vaartocht tussen de restaurants door. Amsterdam op haar mooist!

We trappen af bij restaurant Anna aan de Warmoesstraat. Deze zaak is bijna een jaar open en is het luxe zusje van brasserie Harkema aan de Nes. Er is waarschijnlijk een aanzienlijk bedrag betaald voor het ontwerp en de inrichting, hier is goed over nagedacht. Sober en vrij strak maar toch gezellig met een kosmopolitische uitstraling. Vanaf de Warmoes loopt de zaak naar beneden af met een prachtig uitzicht op het Oudekerksplein. Met mooi weer hebben ze aan deze kant een bescheiden terras voor lunch.
Diner op het terras doen ze niet. Zoals de eigenaar mooi omschreef: ‘Hoe later de avond, hoe schoner het volk’ is helaas niet van toepassing op de passanten van het Oudekerksplein. Je geniet toch minder van je dessert als er naast je iemand schreeuwend zijn blaas staat te legen.

We beginnen met goed brood, boter en olie en een glas heerlijke witte. De amuse is een blokje komkommergelei in geconcentreerd bietensap. Wel ok, niet geweldig. Vervolgens het voorgerecht. Een terrine van Boerderijkip en Parelhoen met ook een laagje rillette van Kwartel. Geserveerd met bolletjes lichte mayonaise op een mooie crunch van verschillende ingrediënten. Net als de amuse is het lekker maar we slaan er niet stijl van achterover. Helaas wordt het gerecht te koud geserveerd waardoor je de toch al niet zo uitgesproken smaken van het gevogelte nog minder proeft. We zijn wat vroeg aangeschoven omdat het een lange avond wordt dus wellicht is dat de oorzaak. Het betreft immers het voorgerecht van het dagmenu dus te laat voor ons uit de koeling gehaald. Zou niet mogen gebeuren bij een restaurant van dit kaliber zou je zeggen (met een gemiddelde prijs van 15,00 euro voor een voorgerecht) maar onze reservering blijkt bij aankomst niet in het boek te staan dus we worden simpelweg niet (zo vroeg) verwacht. Service, ambiance en brood overigens uitstekend! We eindigen ons bezoek met een leuke rondleiding van de eigenaar door de catacomben van het pand.

Restaurant Anna lijkt mij zeker de moeite waard om eens een heel menu te proberen, al is het alleen maar omdat deze ondernemer het lef heeft gehad om op een vrij gewaagde plek een dergelijk restaurant te openen.

Binnenkort deel 2 van deze dinner tour…

Restaurant Anna
Warmoesstraat 111
www.restaurantanna.nl