Uitgelicht standaard

Een paar dagen terug kon je het eerste deel lezen van de diner tour die ik langs drie Amsterdamse restaurants maakte. Hierbij het vervolg!

Na ons bezoek aan restaurant Anna wandelen we een stukje over de wallen alwaar een schitterende salonboot voor ons klaarligt voor een ontspannen vaartje met champagne. Na een uurtje leggen we aan bij Hotel The Grand op de Oudezijds Voorburgwal, we doen het hoofdgerecht bij restaurant Bridges. Voorheen heette dit restaurant cafe Roux, vernoemd naar meesterchef en adviseur aldaar, Albert Roux. Bridges heeft een aparte entree maar veel leuker is het om via de binnenplaats van het hotel het restaurant te betreden. Dat wandelingetje is al een beleving op zich met de prachtige lobby waar een serene rust hangt waardoor je je bijna in Azië waant, dan de lounge met open haard die iets van een Engelse bibliotheek weg heeft en vervolgens de hal met trappenhuis, zoals deze was toen het gebouw nog dienst deed als stadhuis, met veel marmer en glas in lood (toentertijd geschonken door de stad Rotterdam).

In 2008 is er grondig verbouwd en maakte het klassiek ogende  café Roux plaats voor het moderne Bridges. Een trendy restaurant met de nadruk op seafood. Qua interieur is het roer volledig omgegooid. Zo is er midden in de ruimte een mooie raw bar waar ter plekke de sashimi en sushi wordt bereid. Overigens is de beroemde muurschildering van Karel Appel bij de entree gewoon gebleven, gelukkig. De kaart kent voornamelijk visgerechten met uiteraard ook één of twee vleesgerechtjes.  De focus ligt heel duidelijk op de zakelijke gast, het restaurant is stijlvol, strak met oog voor detail maar niet erg gezellig. De verlichting is functioneel en vrij kil. Ook de 4 tot 6 persoonstafels zijn enorm grote vierkanten blokken waardoor er veel afstand is tussen de gasten. Perfect voor een zakendeal, maar een ring uit je binnenzak toveren lijkt me hier een slecht plan.

Omdat we hier op uitnodiging zijn, beginnen we met een glaasje prettige vintage Moët die ons wordt aangeboden, gevolgd door goed brood, boter (gezouten en ongezouten) en water. Als snack amuse krijgen we midden op tafel kleine glaasjes met blokjes rauwe zalm, gerold in gruis van wasabi. Daarnaast mosseltjes in olie. Erg lekker! Ook krijgt iedereen nog een ‘eigen’ amuse, een stukje gegrilde makreel met couscous en tomatenschuim. Lekker!

Tijd voor het hoofdgerecht, een mooi stukje gebakken Kabeljauw met morilles, gegrilde asperges en jus de veau. Heerlijke smaakcombi en perfect in balans maar wel erg kleine porties, zeker omdat de gemiddelde prijs voor een hoofdgerecht rond de 35,00 euro ligt. Helaas is de foto van het gerecht wat wazig dus die kan ik helaas niet plaatsen. Maar neem maar van mij aan dat het er top uitzag!

De bediening is vrij stijfjes maar dat kun je verwachten in deze setting. Iedereen wordt ook steevast begroet met een ´bonjour, goedenavond´ aangezien het hotel onderdeel is van een Frans concern. Zoals gezegd is het restaurant uitstekend geschikt voor een formeel diner op hoog niveau. Maar als je met stevige trek binnenkomt, sta je ’s avonds voordat je naar bed gaat nog wél een boterhammetje te smeren.

Over enkele dagen een verslag van het dessert…

Restaurant Bridges
Oudezijds Voorburgwal 197
www.bridgesrestaurant.nl