Uitgelicht standaard

De Van Woustraat, een drukke verkeersader dwars door de Pijp. De afgelopen 5 jaar is deze straat enorm in opkomst met bijzonder veel nieuwe restaurants, goede afhaaladressen, wijnwinkels en meer van zulks. Meer dan genoeg dus om verschillende blogs aan te wijden. In deze straatblik beperk ik me tot mijn oude buurtje waar ik 6 jaar met veel plezier woonde. En dat is het stukje Van Woustraat tussen de Jozef Israëlskade en de Tolstraat. Dit is het laatste stukje Van Wou dat nog min of meer hetzelfde is gebleven als in de tijd dat ik er kwam wonen, zo’n 12 jaar terug.

De afgelopen paar jaar hangt er dus een bijzonder ‘positieve culinaire vibe’ in de straat die begonnen is vanaf de Stadhouderskade en langzaam steeds meer terrein wint richting de Rivierenbuurt met als één van de laatste aanwinsten Spaghetteria en Stach, waar Marianne eerder over schreef. Het stukje Van Wou ter hoogte van de Diamantbuurt heeft echter nog niet heel veel vernieuwing doorgemaakt op culinair gebied, al zal het een kwestie van tijd zijn voordat daar verandering in komt. Ik vermoed dat binnen nu en twee jaar ook deze laatste 300 meter van de straat meerdere nieuwe adresjes zal hebben zodat de Van Wou van begin tot eind meer dan genoeg te bieden heeft, als dat nu al niet het geval is. Zo is in een relatief korte tijd de straat drastisch verandert. Tien jaar geleden nog (licht) problematisch met veel belwinkels, hangjongeren en leegstand, tegenwoordig het ‘urban antwoord’ op de exclusieve Utrechtsestraat. Leuke zaakjes met soms een rauw randje.

Nu is het niet zo dat er in dit laatste stukje, vlak voor de Rijnstraat, helemaal niets te beleven is op eetgebied. In tegendeel! Chinees restaurant ‘New China Town’ en Thais restaurant Krua Buppha bijvoorbeeld, zitten er al jaren. Erg lekker en vriendelijke mensen. Ook opende enige jaren geleden restaurant Revan de deuren na een jarenlange verbouwing met veel tegenslagen. Een top-adres waar je kunt genieten van authentieke Turkse specialiteiten voor een mooie prijs met bijvoorbeeld op zondag tot 14.00 uur een uitgebreid Turks ontbijt voor 15,00 euro. Johnannes van Dam beloonde de zaak een jaar of 2 terug met een dikke 9 en sindsdien staan ook de bakfietsen en Bugaboo’s voor de deur.

Ook snackbar Florida aan de overkant is een stabiele factor in de straat. De lieve Egyptische eigenaar maakte op zaterdagnachten altijd met een brede glimlach onze berenhappen klaar terwijl wij op onze benen tolden van de drank. Als mijn vrouw, toen nog vriendin, in haar eentje een vette hap kwam halen na een avond zwoegen in het het Hilton hotel, bleef de eigenaar net zo lang op wacht staan totdat zij veilig thuis was aangekomen, schuin aan de overkant. Toentertijd geen overbodige luxe met vooral ’s avonds veel hangjeugd die overlast veroorzaakten.

Een paar deuren verder opende twee jaar geleden restaurant Yes, een klein zaakje dat eveneens een zeer goed cijfer van Johannes kreeg. Om onduidelijke redenen hebben zij het niet gered en stond na enkele maanden de ruimte alweer te huur. Op de deur hing een bordje met de tekst: “YES! We zijn gestopt”. Helaas waren er meerde zaken die kwamen en gingen. Op nummer 238 stond een ruimte eens jaren leeg, nadat Kroatisch restaurant Dubrovnik na vele jaren de deuren sloot. Eindelijk bleek er een geïnteresseerde, restaurant de Hut op het Olympiaplein zou een tweede zaak openen. Het gehele interieur werd verbouwd en ingericht als volwaardig restaurant, tot en met de stoelen en tafels met lelijke kleedjes, zodat het er precies uitzag als de zaak in zuid. Er is echter nooit een gast over de drempel geweest, het restaurant ging nooit open… Nu zit er op dit adres alweer een tijdje het Indiaase restaurant Diya, hopelijk houden zij het vol! Ik ben er zelf nog niet geweest maar hoor er veel goeds over.

De straat was al leuk, is nu nog veel leuker en zal binnen 2 jaar van begin tot einde een absolute hotspot zijn!