Uitgelicht standaard

Waar vind je truffels in Amsterdam? Onder andere op je bord in een prachtig klein pandje in de Guldehandsteeg. Misschien gek, maar ik wist het nog niet, terwijl het kleine restaurant De Compagnon al 20 jaar bestaat. Waarschijnlijk ben ik ook nog nooit vanuit de Warmoesstraat dat kleine steegje in gelopen. Aan het einde vind je het schattig kleine restaurantje, met maar een tafeltje of zes verdeeld over de beneden verdieping en de entresol.

Bert van Buschbach zorgt voor mooie gerechten en Sara van Buschbach heeft met zorg een wijnkaart met zo’n 400 wijnen samengesteld. Van mooi en simpel (en betaalbaar) tot groots, complex en oud (en daarmee stevig aan de prijs).

De Oosterse prinses en ik aten een driegangen truffellunch. De charmante bediening gunde ons het tafeltje met uitzicht over het water met rondvaarboten aan het Damrak.

We werden verwelkomt met een mooi dampend warm bruin broodje, eendenrilette, truffelboter, olijven en olijfolie. Niet alleen erg lekker, maar voorzien van een mooi detail. De olijfolie werd aan tafel geschonken.

Vervolgens werden we verwend met een prachtige amuse met rode biet met geitenkaas én prachtige zeewierkaviaar blini’s gepresenteerd op een Amsterdamse fietsbel. Het grauwe weer werd inmiddels vergeten.

Details als een zwarte serveerhandschoen, een kruimelschuif, een goed verhaal bij de wijn, een vriendelijk lach. Nog voor we écht begonnen, was het duidelijk, dit restaurant is af.

Vooraf een aardappeltruffel puree (of schuim?) en kaantjes aan tafel overgoten met bospaddenstoelenthee.

Als hoofdgerecht een prachtig stuk kabeljauw, inmiddels al niet meer onverwacht aan tafel overgoten met truffelsaus. Het geheel begeleidt door wintergroenten en een krokantje van pastinaak. Ze draaide zich om. Oe.. pardon zei ze, geen pastinaak maar schorseneer.

Een toetje van prachtig truffelijs, frisse hangop en een voor de Oosterse prinses iets te zoete merengue met pijnboompitten. Daar waar mijn tafeldame opgeeft, houd ik dapper vol, ik heb geen enkel probleem met zoetigheid.

De espresso wordt vergezeld van een torentje met bonbons gevuld met geitenkaas, pan forte, nougat en ander lekkers. Mijn Aziatische schoonheid staart gelukzalig naar de bloemetjes in haar thee. Net zoals in Hongkong verzucht ze.

De Compagnon
Guldehandsteeg 17
1012 RA Amsterdam
T: 020-6204225
F: 020-3208183

Lunch
Maandag – Vrijdag 12.00 – 14.00
Diner
Maandag – Zaterdag 18.00 – 22.00

Gault Millau 2013 punten: 14