Uitgelicht standaard

Er zijn van die restaurants waar je als Amsterdammer niet snel naartoe gaat. Het betreft vaak zaken die hoog aangeschreven staan in toeristengidsen of waar heel Nederland na de Landbouw Rai of Horecava komt eten, want bet schijnt ‘een typisch Amsterdams restaurant’ te zijn. Mijn buurman Piet de Leeuw is zo’n restaurant, staat bekend als één van Amsterdams eerste eetcafés waar je een biefstuk al 50 jaar hetzelfde eet. Nu ken ik genoeg Amsterdammers die hier vaak een hapje eten maar het overgrote deel is van buiten Amsterdam of uit het buitenland. Ook erg populair bij veel vrijgezellenfeesten, er staat ieder weekend wel minstens één Elvis of pluche hotdog z´n blaas te legen naast onze voordeur. Classy…

Maar goed, daar wil ik het niet over hebben. Graag breng ik restaurant d’Vijff Vlieghen onder de aandacht van de Amsterdammers! Een restaurant met één van de rijkste histories die ik ken, honderden anekdotes zijn er over het restaurant te vertellen. Bijvoorbeeld over de internationale beroemdheden die er ooit aten en nu hun eigen stoel met naamplaatje hebben of een mooi verhaal uit één van de vele, vele gastenboeken die teruggaan tot de jaren 40 van de vorige eeuw. Het restaurant is ooit gestart door de nogal excentrieke Nicolaas Kroese, toen was het nog één klein restaurantje, nu huist de zaak in vijf prachtige pandjes met vele kleine nisjes, gangetjes, trappetjes en zaaltjes, verdeeld over twee verdiepingen.

Via mijn werk at ik er laatst op uitnodiging om het nieuwe menu te komen proeven. Nu werk ik al enkele jaren met dit restaurant samen en wist ik dat de kwaliteit dik in orde was, maar nu ik flink in de watten werd gelegd en een schitterend 5 gangenmenu voorgeschoteld kreeg, was ik volledig verkocht. Chef-kok Sander Klaasen (voorheen Breitner, Beaubourg, Marienhof en Lute) gaat, net als zijn voorgangers, uit van de klassieke Hollandse keuken maar wel met een moderne twist, zonder te verdwalen in het woud van moleculaire toeters en bellen. Langzaam gegaard suddervlees, prachtig gebakken kabeljauw, stukje gekonfijte eendenbout en meer!

Je eet in een fantastische ambiance, vooral in de winter is er bijna geen betere plek om je lief mee naartoe te nemen voor een romantisch diner. Het enige ‘probleem’ dat dit restaurant heeft is dat het zo immens populair is bij gasten van over de hele wereld, dat het al snel het stempel tourist trap opgeplakt krijgt, waardoor de Amsterdammer wegblijft. Totaal onterecht! Probeer het een keer uit op een gure avond in de herfst of winter en je zal verkocht zijn. À la carte eet je zeker niet goedkoop, maar er zijn ook vriendelijk geprijsde menu’s. De bediening is zeer voorkomend en netjes en het eten dus geweldig.

Dus Amsterdammers, wees de trendsetter in je vriendengroep die dit top-restaurant (her)ontdekt en maak de blits op feestjes met deze gouden tip!

Restaurant d’Vijff Vlieghen
Spuistraat 294-302