Uitgelicht standaard

Ik durf er best voor uit te komen. Ook ik sla met regelmaat op de loze momenten in het weekend (lees: zondag, na een portie sporten, bij het ontbijt) het wijksufferdje open. Deels uit beroepsdeformatie (ik zit per slot van rekening in de PR en ook lokaal nieuws kan nieuws zijn), deels omdat mijn andere leesvoer al uit is op dat moment. Maar zo raak ik wekelijks toch ongemerkt op de hoogte van de laatste nieuwtjes van mijn stadsdeel. Zo weet ik dat de aanleg van de Noord-Zuidlijn toch echt langer duurt dan verwacht (lokaal nieuws is niet altijd echt nieuws dus), voor welke boom de buurman nu weer op de bres springt en welke typcursus er voor de hedendaagse 75plusser nu weer wordt gegeven. Zaaalig. De Pijpkrant (echt waar, ik begrijp alleen die naam echt niet!) is dus eigenlijk een soort Privé op microniveau. Boordevol verhalen over BL-ers, de Bekende Lokalen.

En zo heeft ieder stadsdeel zijn eigen ambassadeurs. Prachtig en vooral hartverwarmend. Persoonlijk functioneer ik meer op meso- en macroniveau en is het dus fijn als er anderen zijn die zich bekommeren om de buurt. En dus zou wat mij betreft ieder stadsdeel ook gezegend moeten zijn met een ambassadeur als Van de Buurt.

Dit eetcafe in Bos & Lommer is er namelijk letterlijk voor de buurt. Hoewel je je tanden er niet in een lekkere steak zult kunnen zetten (bijna altijd biologisch maar 100% vegetarisch), is deze plek een voorbeeld voor veel andere horecagelegenheden door de manier waarop ze zich lokaal verankerd hebben. Zo organiseert men met regelmaat een buurtfestival (denk aan een Singer/Songwriter Open Podium voor buurtbewoners) of bioscoopavonden.

Het restaurant serveert dagelijks twee wisselende gerechten in het menu, afhankelijk van wat er die dag op de markt te krijgen is. Iedere dag valt er een gerecht af en komt er een nieuwe bij, en zo kun je dus – als je wilt – zeven dagen per week iets anders eten. En dat voor maar E. 9,75 per hoofdgerecht. Om een voorbeeldje te noemen van de gerechten: denk aan bruine bonensoep met paprika en creme fraiche, gevulde paprika met paddestoelen en couscous, en vegetarische lasagna met blauwaderkaas. Een dagje zonder vlees kan dus best prima.

Tel daarbij op een terras aan het water (met zon tot een uur of 8 ’s avonds) en een typische buurtmix aan gasten (borrelende vrienden, stelletjes en jonge gezinnen), en je begrijpt waarom de bewoners uit deze wijk al een jaar lang genieten Van de Buurt. Ik zeg: uitbreiden die hap. Een vestiging in ieder stadsdeel!

Van de Buurt
Gerard Callenburgstraat 1
T. 020 772 9105
Dagelijks geopend, van 10:00 uur tot 24:00 uur