Uitgelicht standaard

Het was tijd om weer eens goed uit te gaan. De mannen waren de hort op, dus dan mag je als vrouw ook uitpakken. En dan ga je naar het Rembrandtplein. Want beste mensen, hier kun je voortaan wijn met hakken drinken. Oftewel: een zalige witte Albarino uit het Noordwesten van Spanje. Ik zal je de proefnotitie besparen (denk aan wit fruit, bloesempjes, veel geur en smaak, pit, balans, bla, bla, bla), maar het etiket vatte onze gehele avond met twee dames onder elkaar gewoon perfect samen. De wijn, genaamd Con un Par (‘With a Pair’) heeft namelijk niet alleen letterlijk een mooi stel palen op het etiket, maar de maker probeert met deze naam ook stiekem aan te geven dat deze wijn ideaal is om te drinken ‘Met een Paar’ …. vrienden, vriendinnen, oesters, kreeften en ga zo maar door.

In ons geval kozen wij voor een paar Hollandse potjes. Want verrassing, verrassing, voortaan hoef je je niet meer te verschuilen achter vrijgezellenfeestjes, clubweekenden, buitenlandse vrienden die een weekendje over zijn of gewoon een lekkere dronken weekendbui waardoor je jezelf voorheen permitteerde om rond te hangen op het Rembrandtplein  (mede mogelijk gemaakt dankzij de Bastille, Cafe Nol, de grote Cooldown of de Bubbles). Je kunt sinds 5 september gewoon in stijl eten, borrelen en cocktails drinken op dit Amsterdamse plein. Amsterdam kan zich weer gewoon op het Rembrandtplein vertonen.

In het voormalige Three Sisters cafe (niet die op de hoek, maar in het gedeelte onder Cafe De Kroon) zit namelijk Kitchen & Bar Van Rijn. En da’s heel fijn. Uiteraard vernoemd naar de grote meester Rembrandt en geloof me: kijkend naar de inrichting is dit ook niet te missen. Zo zien we Neerlands schilderende trots terug op de Delftsblauwe tegeltjes van de keuken (of is dit nu zijn vrouw?), uitgestansd in het balkon (waarvan we heel erg hard hopen dat dit toch echt de tweede DJ-booth is – over de eerste later meer) en hemelsbreed over het gehele plafond van het pand, maar dan in pixelniveau. Al moet ik eerlijk toegeven dat wij laatstgenoemde Van Rijn er niet helemaal uithaalden.

Uitgebaat door het bedrijf van Escape-eigenaar Poppes, serveert Van Rijn dus Hollandse pot. Maar dan in een nieuw jasje. Denk aan rundercarpaccio met zaanse mosterd-zilveruitjes dressing (errug lekker!), boerderijhoenders (ook errug lekker), hachee (ook errug lekker) en kalfssucade (gaan we volgende keer proeven, maar vast ook errug lekker). En leuke bijkomstigheid: hoewel de zaak groot is (124 couverts) zijn de tafeltjes klein en wel dichtbij maar net niet te dichtbij elkaar geplaatst, waardoor de zaak zelfs gewoon intiem en eigenlijk nog best kleinschalig aanvoelt. En dat met een 7,5 meter hoog plafond. En nog leuker is het feit dat er duidelijk een tweede shift is, maar dat dit niet eens opdringerig aanvoelt. En dat de zaak nog later op de avond zelfs geruisloos wordt overgenomen door leuk en dus niet ordinair gekleed borrelend en cocktailend publiek wordt overgenomen. Publiek dat rustig meedeint op de klanken van de DJ vanuit de vleugel in de hoek bij het raam, en zich letterlijk in de spotlights gezet voelt worden door een ware lichtshow die subtiel door de zaak flitst.

Het was dan ook nog lang onrustig bij Van Rijn. En dat was fijn.

Kitchen & Bar Van Rijn
Rembrandtplein 17
T. 020 4500555

Ze schijnen overigens ook fingerfood te hebben wat de locatie voor het borrelende publiek rond het middaguur interessant moet maken. Maar een blik op de internetmenukaart leerde al snel dat dit gewoon een sjiek woord is voor Hollands bittergarnituur. Denk bitterballen, ossenworst, kaas, en ‘orientaalse’ hapjes als vlammertjes… Tja. Welkom terug op het oorspronkelijke Rembrandtplein.