Ik proef het verschil tussen een chardonnay en een sauvignon blanc, ik weet dat een gruner veltliner uit Oostenrijk komt en een verdejo uit Spanje. En daar blijft het wel zo’n beetje bij. Ik weet dus niet veel van wijn, behalve dan wat ik lekker vind en wat niet. Best een prima begin, maar een gemiddelde wijnkaart in een restaurant kan ik dus niet echt lezen. En dat is inderdaad best een beetje onhandig als je ‘beroepsmatig’ ongeveer drie keer per week uit eten gaat… Nu kom ik er meestal heus wel uit, maar hoe leuk zou het zijn als ik ook een keer kan meepraten over welke wijnen zo lekker bij een gerecht passen en waarom? En vooral: wat zou het leuk zijn om een eigen wijnsmaak te ontwikkelen. Weten waarom je de ene wijn zo veel lekkerder vind dan de andere, en het verschil kunnen herkennen. Juist ja, de hoogste tijd voor een basiscursus wijn.

Geïnspireerd door de cursus voor gevorderden die Severine volgde bij Chabrol was de keuze snel gemaakt. Op naar de Haarlemmerstraat voor vier lessen basiscursus wijn: vier avonden waarbij je de basics van wijn leert. Je leert over de geschiedenis van wijn, hoe wijn gemaakt wordt, wat de invloeden zijn van klimaat en grondsoort en welke verschillende druivenrassen er zijn. Allemaal verteld door Ton Schermer. De man die van deze wijncursus pas écht een feestje maakt. Want leren is leuk, proeven is nog veel leuker. En dat doe je veelvuldig. Onder begeleiding van Ton dus. Die bij iedere wijn wel een verhaal heeft, een wijn-spijs combinatie en die met passie en enthousiasme vertelt over zijn liefde voor wijn en lekker eten. Na iedere les loop je met honderd nieuwe ideeen en inspiratie weer naar buiten.

wijn Chabrol

De onbetwiste favoriet van de vier avonden

Het idee om eens vaker chardonnay te gaan drinken bijvoorbeeld. Ik dacht altijd dat chardonnay absoluut niet mijn wijn was. En het leuke is dat na afloop van iedere les mijn favoriete witte wijn steeds een chardonnay bleek te zijn. Of het idee om toch eens vaker rode wijn te gaan proeven. Ik greep uit gebrek aan kennis altijd maar naar een merlot maar er is nog zó veel meer. En ook leuk: het herkennen van ‘fouten’ in een wijn. Zoals de verkeerde verhouding tussen zuren en tannine, kurk, of een wijn die al te lang ligt. En het hoogtepunt van de les: de wijn-spijs combinaties, gemaakt door Ton zelf.

Weet ik nu alles van wijn? Nee, zeker niet. Een wijnkenner durf ik mezelf nog lang niet te noemen. Maar ik proef nu niet alleen het verschil tussen een chardonnay en een sauvignon blanc, ik weet wat het verschil is. En het leuke is dat ik het plezier in wijnproeven ontdekt heb. Waar ik voorheen vond dat wijn gewoon naar wijn rook en proefde, herken ik nu andere geuren en smaken. Ton heeft voor mij de deur geopend naar het écht proeven van wijn, het leren herkennen van smaken en vooral: het ontwikkelen van je eigen smaak. En dan wie weet, doe ik ooit nog wel eens die vervolgcursus. Eerst maar gewoon proeven, veel proeven.

Cheers!

Chabrol Wines
Haarlemmerstraat 7

wijncursus Chabrol Amsterdam