Chabrol wijn proeverij

De hotelschoolperiode ligt inmiddels al ver achter me, maar mijn passie voor eten en drinken is er niet minder om geworden. Integendeel zelfs. En dat komt uit, want de horeca in Amsterdam is booming, en restaurants zetten steeds hoger in. Op inrichting, op eten en op drinken. In het laatste geval niet alleen wat betreft cocktails, maar ook op een goede wijnkaart. Laat ik het zo zeggen: de tijd dat je ‘een wijntje’ kon bestellen zonder zelf ook enige kennis van zaken, is passé. Je moet op zijn minst om een Verdejo, een Viognier of een Trebbiano aan de bar kunnen vragen.

Oorzaak? Steeds meer wijnproducenten maken vandaag de dag kwaliteitswijnen in plaats van bocht, en dat leidt tot meer aandacht voor de wijnkaart bij horecaondernemers. Pluspunt: hoewel we er soms om zuchten en steunen zijn Amsterdammers over het algemeen niet te beroerd om wat meer te betalen voor een goed glas wijn en dat spekt de kas. Maar goed: nu heb ik jaren geleden mijn wijnkennis certificaat behaald en heb daarmee wel voldoende basiskennis om mijn eigen voorkeuren te kennen, maar het blijft soms ook wel een kwestie van ‘bluff your way into’. Tijd dus om die kennis eens bij te spijkeren! De wijnwereld is de afgelopen jaren flink opgeschud, en het is altijd fijn om je een weg te kunnen banen in het enorme aanbod.

Alle reden dus voor een opfriscursus: SDEN 3, een wijncursus voor de échte wijnliefhebber dus, en wel bij Chabrol aan de Haarlemmerstraat. Chabrol is al jaren een van mijn favoriete adressen in de stad als het gaat om mooie flessen wijn. Laat ik het zo zeggen: de liefde en passie voor dit product uit zich in hun assortiment in de winkel.

En ja, om eerlijk te zijn is het wel even schakelen om de theorie weer in te duiken, en vooral om mijn kennis klassikaal te toetsen. Het is toch proeven voor gevorderden, dus je kunt je er niet – misschien zoals vroeger – met een Jantje-van-Leiden van af maken. De komende donderdagen is Chabrol dus mijn onderkomen voor de ultieme wijnreis over de wereld. Lesavond 1 met de Loire en de Bordeaux, twee klassiekers pur sang, was in ieder geval een groot feestje. Naast voldoende theorie is het tijdens de lessen vooral de uitdaging om “blind” de karakteristieken van en de verschillen tussen de regio’s te proeven. En dan blijkt al snel dat er genoeg te leren is. Niet alleen bij mij gelukkig. En ja, het is even wennen om weer ‘in de klas’ te zitten. Maar dit keer is er een groot voordeel: goede wijn maakt de tongen los, en waar je dus op les 1 als grote onbekenden aanschuift bij ‘de docent’ (Dieuwke Engelsma: een ontzettend leuke dame met echt teveel wijnkennis van zaken), is ‘de klas’ aan het eind van avond 1 volledig losgekomen.

Alvast twee toppertjes uit les 1 en 2, die ook gewoon bij Chabrol in de winkel te verkrijgen zijn:

  1. AOC Montlouis ‘Premier Rendez-Vous’ – Joubert 2013. Normaal gesproken sla ik de chenin blanc-druif standaard over, maar boy was I wrong in dit geval! Met haar geelgoude kleur, rijke boterachtige smaak (inclusief hout) en karamel was dit de hit van de avond.Chabrol wijn
  2. Pinot Noir – Méo Camuzet 2012. Voor iedereen die net als ik normaal gesproken dol is op wat zwaardere wijnen uit de Bordeaux, was deze fles uit de Bourgogne een aangename verrassing. Hout, lichte tannine en – hallo pinot! – volop kersen in het glas.Chabrol wijn

 

Mijn wijnreis gaat in ieder geval nog een paar weken duren, waarbij we als het goed is juist niet alleen de bekende routes (en bijbehorende wijnen) zullen volgen, maar juist echt op ontdekkingsreis gaan. Three words: bring it on!

Een mooie bijkomstigheid van deze opleiding: je hebt iedere week ‘proefwerk’. Thuis of in een wijnbar, dat maakt niets uit. Het motto luidt gewoon proeven, proeven en nog eens proeven. Dat is de enige manier om je smaak en kennis te ontwikkelen. Nu alleen dat examen nog. To be continued…

Chabrol Wines

Haarlemmerstraat 7

>>> Ook zo’n trek in een drankje gekregen? Volg onze rubriek ‘Gin & Topics’, voor de beste drankjes van de stad!