Restaurant Willems Amsterdam Catch52

Oud-Zuid is sinds een maand of vier (?) een restaurant rijker: Willems. Gelegen op het randje van ‘de Schuyt’ tegenover de welbekende Joffers. Het restaurant is gevestigd in een klein, pijpenla-ahtig pand, en heeft ruimte voor zo’n – ruwe schatting, correct me if I’m wrong – 40 tot 50 zitplaatsen. Klein, knus en gezellig dus. Mede dankzij de simpele inrichting. En ondanks het flinke aantal plaatsen op het relatief kleine oppervlak heb je niet het gevoel deelgenoot te zijn van de gesprekken van de tafel voor, naast of achter je.

WillemsDe kaart van Willems kenmerkt zich – ja hallo, daar zijn we weer! – bistro-achtig eten. Lekker, dat zeker, maar de vraag is of het niet weer eens tijd wordt voor wat nieuws. Zeker als George W.P.A. een blok van je zaak verwijderd is. Een proef op de som leert dat het qua prijs in ieder geval niets uitmaakt: bij beide zaken staat de steak tartare voor E. 19 op de kaart (bij Willems is ‘ie overigens keurig gehakt, en niet gemalen). Maar was het de lekkerste die we ooit gegeten hebben? Mwah. Gelukkig was de mayo bij de – let wel – frites (en niet de ordinaire frietjes!) wel hartstikke zelfgemaakt. Overigens kun je bij Willems nog wel eens op het verkeerde been gezet worden: onze voorstelling van de ‘gerookte kip ‘Willems’ – krokante bodem – avocado – pijnboompitten – Parmezaanse kaas’ was heeeel iets anders dan de cracker met plakjes kipfilet van de (ambachtelijke) slager die op tafel verscheen.

Is Willems echt een aanwinst voor de buurt? Ja zeker wel. Al is het alleen maar omdat je dan weer eens kunt afwisselen met W.P.A. en het publiek er vooral wat minder hysterisch hip & happening is. En dat is op z’n tijd ook best verfrissend. Maar wat deze zaak nou zo onderscheidend maakt? Wij zijn nog zoekende.

Willems
Willemsparkweg 177
T. 020 752197
E. willem@restaurantwillems.nl