Uitgelicht standaard

De Pijp is leuk. Ok, ok, ik ben misschien wel wat bevoorrecht, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik wel een beetje verknocht ben aan dit stadsdeel. Het is namelijk een heerlijke wijk om doorheen te fietsen en te struinen, met als hoofdreden dat er altijd wel iets nieuws te ontdekken is. Of het nu om eten, afhalen of drinken gaat: naast klassiekers als De Duvel, de Chocolate Bar of de Pilsvogel (ik noem maar een dwarsstraat) lijkt het wel alsof er in dit stadsdeel continue nieuwe zaken als paddenstoelen uit de grond poppen. Er gaat voor mij dan ook niets boven te voet of te fiets te dolen door ‘mijn stadsdeel’. Maar, zelfs ik ben niet alwetend en kan me dus niet door honderd straten tegelijkertijd blijven voortbewegen. En dan is een beetje sturing van de persoon met wie je afspreekt ook altijd meer dan welkom. Vooral als het om nieuwe hotspots gaat.

En hoewel het alweer een heel klein tijdje geleden is, moest ik van de week onverwachts denken aan mijn bezoek aan Bar Mash. Pak ‘m beet zo’n twee, drie weken na opening. Op dat moment de jongste aanwinst van (zo ik begreep, een deel van) de eigenaren van De Wasserette, a.k.a. een van de koffiezaken waar ik afgelopen zomer met veel liefde op het terras neerstreek voor een petit-dejeuner of close-coffee-encounter.

Maar terug naar het hier en nu: aan de overkant van het Gerard Douplein, tegenover dus De Wasserette en meteen naast Het Paardje, zit nu Bar Mash. Voorheen een snackbar met belachelijk groot terras. Nu dus een kroeg, zij het wel met dezelfde afmetingen als, tja, een snackbar. Maar wel met kek hardboard interieur. All over. Letterlijk.

En omdat ‘size doesn’t matter’ mag dat dan ook de pret niet drukken. Want niet alleen kan het erg gezellig zijn om hutje-mutje bij elkaar te staan, als het echt te vol wordt, dan kom je toch gewoon gezellig deels achter de bar staan naast de vriendelijke barmijnheren? En deze relaxende en uitnodigende sfeer – nog even los van het speciale Tjechische bier met prima smaak maar wel een ietwat bijzondere tapmethode inclusief vooral tapverlies – maakt Bar Mash een plek waar je prima een biertje kunt drinken. Dat wil zeggen: als je niet ouder dan 30 bent. Want hoewel bijna-35 nog steeds aanvoelt als het nieuwe bijna-25 (veertig is immers ook het nieuwe dertig, niet?), val je toch een beetje uit de toom tussen de hipperige youngsters. Al is het alleen maar omdat ‘onze generatie’ de cap van zijn baseball-pet nog wel krom boog.

Bar Mash

Gerard Douplein 9