De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. Deze week zijn we op zoek gegaan naar culinaire aanlegsteigers in de stad. En geloof ons, er zijn inderdaad redelijk wat goede stuurlui die aan wal staan, klaar om het bootjesvarende publiek in de watten te leggen.

Meer horen over de Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

Voor je portie ‘on board catering’

 • Hesp – want wie zegt dat bitterballen alleen op het land lekker zijn?! Dankzij de lange aanlegkade is Hesp de place to be voor het afhalen van je barfruit! Al is gewoon aanleggen bij dit terras voor de rest van de middag ook geen straf, want volop zon gegarandeerd. Een versgetapte Weizen erbij, en klaar ben je.
 • Pizzeria San Marco – voor alle spontane bootvaarders die na een paar flessen wijn bedenken dat een bodempje leggen misschien toch wel handig is: pizza uit het raam van het brugwachtershuisje langs de Amstelkade. Misschien wel het eerste adres in de stad die ‘on board catering’ tot normaalste zaak van de wereld bestempelden.
 • Brouwerij ’t IJ – deze stadsbrouwerij is veel meer dan alleen een aanlegplek voor het standaard-vrijgezellen-programma; het is ook op een doordeweekse vaartocht een ideale pitstop wanneer de drankvoorraad op de boot langzaam aan zijn einde komt. Ook handig: om de hoek kun je ook je tank volgooien.
 • BlueSpoon – voor ‘on board catering 2.0’. Het restaurant van het Andaz Hotel heeft een speciale menukaart ontwikkeld voor alle bootjesmensen. Een kwestie van menukaart bekijken, je bestelling telefonisch doorgeven en een half uur later aanmeren. Blue Spoon ahoy!
 • Braai – Nu nog soon to be opened, maar wij kunnen nu al niet wachten. Amsterdam krijgt namelijk eindelijk zijn eigen ‘Freddy’s Joint’ (House of Cards people, House of Cards). Wij mogen binnenkort alvast gaan proeven, maar denk slow roasted ribs van de braai, gewoon af te halen langs de Schinkelhavenkade. Love it!
 • Herengracht – steek toeristen de ogen uit en laat midden in het centrum je boot volladen bij De Herengracht. Ook zij hebben namelijk een eigen bootcateringmenu, met welbekende gerechten als Steak Tartare of Ceasarsalad (errug lekker overigens). Of maak van je boot een borrelboot en bestel het traditionele bittergarnituur of een selectie van crostini’s!

waterkant

Of liever gewoon aanleggen en uitstappen

 • De Gouden Reael – een verborgen pareltje bij een van de bruggen op Prinseneiland. Niet alleen kun je hier heerlijk eten (van rotiesserie tot aan wat meer klassieke gerechten met een Franse inslag); ook het terras is een aanrader. Vlakbij het centrum, maar toch uit de drukte van de stad. En van ’s ochtendsvroeg tot ’s avondslaat zon, zon, zon…
 • Nevel – om aan te leggen bij Nevel moet je misschien wat woelige baren over, maar dan heb je ook wat. Leg aan bij Ricardo’s nieuwe hotspot, en neem plaats op hun heerlijke terras. Vooral een aanrader voor de zondag: op deze dag serveren ze een traditionele Sunday Roast. Marianne ging alvast voorproeven, en dat was mmmm…..
 • The Harbour Club Kitchen – en nee, dan hebben we het niet over de Harbour Club deep down under in Oost, maar gewoon over de nieuwe vestiging aan de Apollolaan. Je moet bestand zijn tegen het Harbour Club-publiek, maar qua locatie – denk kuipzitjes op de aanlegsteiger zelf – zit je hier toch echt prima. Review volgt een dezer dagen…
 • De Waterkant – het is hier niet alleen oso gezellig om met je voetjes over de kade te hangen, ook met je bootje ben je hier van harte welkom voor je ticket to the tropics. We kunnen het niet helpen: de Waterkant is gewoon een topzaak!
 • Thuis aan de Amstel – Met misschien wel het mooiste uitzicht over de Amstel van de stad. Dus boot aanleggen en hup, de royale tuin in voor een plank voor met lekkere happen. Een oase van rust tegen de grenzen van de stad.
 • Amsterdam Roest – Vrijplaats voor van alles, maar vooral een heerlijke plek om aan te leggen voor een flinke dosis geluk. Helemaal nu ze ook volledige maaltijden mogen serveren vanuit de knallendrode dubbeldekker. Blij, blij, blij!
 • Hanneke’s Boom – sommige zaken behoeven gewoon geen uitleg. Hanneke’s Boom is gewoon een van de oudgedienden als het gaat om culinaire aanlegsteigers. Hapje, drankje, snoet in de zon, en klaar….

harbour club kitchenThe Harbour Club Kitchen

 • Het Kalfje – Ook op het water kan het interessant zijn om eens de stadsgrenzen te ontdekken. Dus hup, to Oudekerk and beyond! En hoewel er in Oudekerk meer dan voldoende te beleven is op culinair gebied, ben je geen Amsterdamse booteigenaar als je nog nooit bij ’t Kalfje hebt aangelegd.
 • Hotel de Goudfazant – de Goudfazant: de plek waar je gegarandeerd lekker aan kan meren voor gevorderden, maar dan heb je uiteindelijk wel wat.
 • Amstelhotel – bootje varen kan natuurlijk ook gewoon op stand. Dus doe eens gek, leg op een zondagochtend eens aan bij het Amstel en bestel een glas champagne. Mocht je bootje nog niet helemaal Amstel-fahig zijn, dan leg je hem toch gewoon aan om de hoek bij het iets laagdrempeligere Amstelhaven. Want ben je op zoek naar een zonplek, dan is dit your place to be.
 • En namens Ard van Amsterdam FM: Tripel – het Belgische biercafé langs de Lijnbaansgracht. Met 250 bieren op de kaart wel wellicht de genadeklap op een zonnige middag…

>>> Maar liefst drie jaar geleden hadden wij ook al zo onze favorieten op het water. Met oudgedienden, zaken die het niet hebben gered én toppers waar we nog steeds graag aanmeren voor een natje en een droogje. Dit is de Tip 10 aanlegsteigers 1.0!

Zijn we een perfecte aanlegsteiger vergeten? Stuur ons die gouden tips en wij gaan er alsnog achteraan voor je! Mail ons info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! 

Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!