Hoofdstad Brasserie Alex Haupt Amsterdam restaurant

Er is veel kruisbestuiving gaande in Amsterdam. Keukentechnisch, bedoelen we dan. De een na de andere chef lijkt zijn ‘little black book’ te raadplegen, en collegea uit te nodigen om een dag, avond of zelfs volledig weekend te komen jammen in de keuken. Leuk fenomeen, mag wat mij betreft ook zeker nog een tijdje blijven. Het biedt je namelijk de kans om ook eens te proeven van de culinaire kunsten van restaurants buiten onze Amsterdamse ring. Hoef je je daar ook niet meer druk over te maken. Zo hebben we bij RIJKS al een hele batterij sterrenchefs voorbij zien komen, onder wie onlangs nog Dan Hunter van Brae, en deelde Richard van Oostenbrugge van Bord’Eau de keuken met legende Pierre Gagnaire.

De afgelopen maanden was voor mij was Alex Haupt van Hoofdstad Brasserie misschien wel de meest opvallende verschijning als het gaat om culinaire vriendjespolitiek. In recordtempo, dat wil zeggen bijna maandelijks, plukte hij uit de een na de andere chef uit het buitenland om hen twee dagen lang zijn keuken aan te bieden om gezamenlijk een zesgangen lunch en/of diner te koken. Met signature dishes uit beider keukens dus.

Hoofdstad Brasserie Alex Haupt Amsterdam restaurant

Hoofdstad Brasserie Alex Haupt Amsterdam restaurant steak tartare

Tot en met september is er even geen sprake van gasten over de keukenvloer bij Alex Haupt: het terras van Hoofdstad Brasserie, aan de mooie Amstel, is namelijk geopend, en daar zijn ze voorlopig even zoet genoeg mee. Maar wees gewaarschuwd: Alex Invites komt terug, en zorg dan dat je er een keertje bij bent. Reserveer als je met z’n tweeën gaat, dan een plek aan de keukenbar, dan ben je niet alleen verzekerd van lekker eten, maar ook nog eens een meer dan persoonlijk kijkje in de keuken.

En geloof me als ik zeg dat je met ieder soort gezelschap aan kunt komen zetten: Hotel De l’Europe is namelijk laagdrempeliger dan je op het eerste gezicht zou denken. Zelfs de allerkleinsten zijn welkom, al dan niet in prinsessenjurk. Jong geleerd is oud gedaan, zullen we maar zeggen.

>>> Geen zin om te wachten? Ga dan gewoon nu al een keer eten bij Alex. Hij kan namelijk ook in z’n eentje uit de voeten in de keuken.

Hoofdstad Brasserie

Nieuwe Doelenstraat 2-14