Uitgelicht standaard

Je kunt op onze site een stukje lezen over de mensen achter Catch52. En wie dat weleens heeft gedaan leest dan ook dat New York, Parijs en Stockholm mijn favoriete steden zijn,
naast Amsterdam natuurlijk. En nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik recentelijk twee van die drie andere steden heb bezocht, Stockholm en New York.
Want zoals ik al schreef in één van mijn laatste stukjes, je moet soms even afstand nemen om nóg meer van je stad te gaan houden. Maar het kan ook zinvol zijn om de verbeterpunten onder de loep te nemen. En dan kom je bij de vergelijking Amsterdam vs Amerika al snel uit bij de service. Ik wil niet zuur doen, niet zeiken en ik erken absoluut dat de service de afgelopen jaren flink omhoog is gegaan, maar we kunnen nog wel het één en ander leren…

Vorige week was ik in New York en daar werkt het allemaal wat anders dan hier, de hele manier hoe de horeca daar draait is totaal anders dan hier, wat wellicht ook het verschil in beleving en service verklaart. Zo ligt het gemiddelde salaris van een bedieningsmedewerker van een brasserie in NYC niet veel hoger dan $2,50. Daar komt uiteraard nog wel de fooi bij, rond de 20% van de totaalrekening is normaal dus dat kan nog aardig oplopen. Maar dit bedrag dient dan wel gedeeld te worden met je collega’s. Dus hoe beter,  vriendelijker, voorkomender en efficienter een ober of serveerster zijn of haar werk doet, hoe hoger de fooi. En Amerikanen zijn over het algemeen niet kinderachtig met het geven van fooi!

Dan zijn er altijd de mensen die dit cynisch benaderen en het vriendelijke gedrag alleen als een manier zien om zo veel mogelijk geld uit je zak te kloppen en je zo snel
mogelijk weer van je stoel af te krijgen voor the next paying customer. Misschien deels waar, al voelde dat totaal niet zo en is het naar mijn mening nog altijd 10 keer beter
dan onvriendelijk en ongeïnteresseerd.
Een ander groot verschil is dat de New Yorker veel meer geld uitgeeft aan het eten buiten de deur en dit dus ook meerdere keren per week doet. Waar in Amsterdam moet je op een
dinsdagmiddag een half uur op een tafeltje wachten om ergens aan te kunnen schuiven? In de weekenden geldt dit zelfs ook voor het ontbijt, om over het diner nog maar te zwijgen.
Zo draaien restaurants vele shifts op een dag en zijn er eigenlijk maar weinige momenten dat het rustig is. Op die manier kan een uitbater ook veel personeel inzetten waardoor
je nóg meer in de watten wordt gelegd. Zo hebben veel zaken iemand die je alleen goedemiddag of goedenavond wenst en je meteen weer doorstuurt naar een collega die je placeert.

 

Tevens is de concurrentie moordend, in geen enkele stad ter wereld zag ik zo veel fantastische restaurants. De één nog hipper dan de ander, overal stijlvol ingericht en het eten
zonder uitzondering fantastisch. Tel daarbij op dat je dus ook nog op je wenken wordt bediend en je weet waarom New York één van mijn favoriete steden is!

 

Zo, en dan nu weer terug naar het Amsterdamse (en de sportschool)! Vanmiddag het tienjarig jubileum van Brasserie Harkema, Catch52 is er uiteraard bij. Binnenkort een verslag!

foto(11) foto(12) foto(13)