Uitgelicht standaard

Hippe koffietenten in overvloed in Amsterdam anno 2012, de stad explodeert bijna als het op deze vorm van horeca aankomt. In straten met veel doorloop zoals de Van Woustraat, Vijzelstraat en bijvoorbeeld het gebied rond de Albert Cuyp tel je makkelijk acht tot tien verschillende zaakjes in een straal van een kilometer. Allemaal kekke salonnetjes met hippe vogels en druk typende ZZP-ers en bloggers. Ook de Amstelveenseweg is zo´n straat waar je 5 jaar geleden nog weinig succesvolle horeca had, nu is dat wel even anders. Veel gezellige eetwinkeltjes, een Grapedistrict en dus ook hier veel koffietentjes. Sinds enige tijd zit op één van de hoeken Anne&Max. Het is meer dan een koffiezaak, hier kun je prima ontbijten, lunchen of een wijntje doen. Er is overigens ook een vestiging van Anne&Max in Haarlem en Alkmaar met dezelfde sfeer, beleving en uitstraling.

Het is binnen gezellig en er werken leuke dames in de bediening. Als je de site doorneemt en in de zaak goed om je heenkijkt, zie je dat er goed is nagedacht over ieder detail om zo een echte ´huiskamer beleving´ te creëren. Op de site worden de mensen op een Ikea-achtige manier aangesproken en het gaat er vooral om dat iedereen zich volledig thuis voelt. Tot mijn verbazing zijn er zelfs speciale stopcontacten aangelegd voor hen die de laptop meenemen en hier onder het genot van een kop koffie kantoor gaan houden. Waar de gemiddelde horeca ondernemer juist uitslag krijgt van dit soort praktijken, lijkt het hier te worden aangespoord. Alles onder het motto: ´Wij zijn Anne&Max, doe waar je zin in hebt. Je bent thuis! Oh ja, en heb je de carrot cake al geprobeerd?’
Anne&Max is een prima zaak waar je lekker zit en de bediening leuk is. Het enige wat mij een beetje tegenstaat, met het risico dat men mij een zeikerd vindt, is dat overal zó goed over nagedacht is, dat het erg overkomt als een goed uitgewerkt concept dat overal in Nederland past maar dus absoluut authenticiteit mist. Om het beter te verwoorden: stel dat je geblinddoekt binnenkomt en dus niet weet waar je bent, dan zou je jezelf ook in een Starbucks kunnen wanen. De doordringende lucht van koffie, keuze uit meerdere siropen voor in die koffie, de huiselijke sfeer die in iedere vestiging identiek is en grote chocolate chip cookies op de counter.

Anne&Max
Amstelveenseweg 196
www.annemax.nl