Uitgelicht standaard

Terwijl we sinds de maand oktober met weemoed terugdenken aan die eindeloze zomer, schijnt er op foodie-gebied gelukkig nog wel een zonnetje. Want naast het typische snertweer is het mooie Amsterdam ook met recht weer een aantal hotspots rijker. Naast The Dutch Co in de Pijp kunnen we  sindskort bijvoorbeeld ook in het centrum genieten van een nieuw adresje. Of liever gezegd: zijn we een internationale, cosmopolitische hotspot rijker. Where kunst meets hardly any kitsch so to speak, en dan ook nog eens precies in de juiste mate.

Enter: 5&33. Met letterlijk huisnummer 33 als entree voor ‘de gasten’ en 5 meer bedoeld voor ‘het volk’, oftewel de Amsterdammer. Onderdeel van het nu al illustere Art’Otel, recht tegenover de Westwing van het Centraal Station, op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Martelaarsgracht. En met dat laatste heb ook ik meteen weer iets geleerd van het Amsterdamse, want wat mij betreft had dit laatste nog steeds de Nieuwezijds kunnen zijn.

Maar goed, het Art’Otel heeft al weer enige tijd zijn deuren dus geopend, en daarmee ook de poorten open gezet naar haar bar-slash-lobby-slash-bibliotheek-slash-futuristischekunstruimte-slash-voorportaaltothetrestaurant. Voor de Amsterdamse medemens die houdt van stijlvol en vooral aangenaam verpozen. Want daarvoor ben je hier aan het juiste adres.

Lobby

De allerjongsten (van geest) onder ons kunnen zich hier prima vermaken met de projecties op de gordijnmuur langszij, de meerderjarigen vooral aan de bar of onderuitgezakt in een van de vele zitjes, die ondanks de ruime opzet van het geheel vooral als ‘riant cosy’ en dus als uitermate geschikt voor een onderonsje met vriend of vriendin aanvoelen. Tel daarbij op – naast uiteraard een goed gesprek en/of charmant gezelschap – een uitstekende bediening die ervoor zorgt dat je glas continue gevuld is (heerlijk gevaarlijk), de meer dan prima wijn- en cocktailkaart en de bits & bites erbij.

Al behoeft dat laatste misschien wel een kleine uitleg. Bij 5&33 gaat het namelijk om ´shared dining´. Oftewel: delen met je metgezel. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Want mocht je partner in crime naast je net niet voldoen aan deze ‘sharing = caring’-standards of je hebt een type ‘Joey doesn’t share food’ aan de haak geslagen voor een bezoekje aan deze hotspot, geen nood. Bestel in dat geval zeker de ravioli met geitenkaas, aubergine en pijnboompitten want die is überhaupt te lekker om te moeten delen.

Food 533

5&33, misschien wel de nieuwe werkelijkheid van eten, drinken en ‘celebrating life’. Dus let’s meet on the corner.

5&33

Martelaarsgracht 5