Met Frankrijk al jarenlang op één van de topposities als favoriet vakantieland onder Nederlanders, ben ik waarschijnlijk niet de enige die last heeft van een flink portie jeugdsentiment bij het horen van Franse muzikale klassiekers als ‘C’est si bon’. Bij mij zijn de  herinneringen aan het Frankrijk van toen louter positief. Het feit dat mijn ouders elkaar standaard in de haren vlogen tijdens het nachtelijke inpakken van de achterbak én de périphérique van Parijs, dat mijn zus en ik elkaar na zes uur achterbank allang beu waren en dat de vakantie toen nog moest beginnen, en we drie weken kerk-in-kerk-uit gesleept werden terwijl we vele malen liever in het Plan d’Eau rondplonsden, maakte het plezier eigenlijk alleen maar compleet. Tijdens vakanties in Frankrijk was altijd alles beter. Mede dankzij het eten en drinken.

Voor iedereen die net als ik bij het mooie lenteweer ook zin krijgt in een Franse vakantie heb ik goed nieuws. Bij Auberge Jean & Marie in het hart van de Pijp kun je namelijk gewoon dagelijks je Francofiele hart gaan ophalen. Deze herberg (zo genoemd vanwege het gevoel van thuiskomen dat je instant krijgt zodra je voet over de drempel zet) heeft namelijk zoveel moois van Frankrijk onder één dak, dat ieder bezoek eigenlijk gewoon een mini-vakantie is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een keuken waar gekookt wordt volgens de principes én de recepten van L’Escoffier, resulterend in onder meer malse kikkerbilletjes en misschien wel de allerlekkerste steak tartare ooit gegeten;
  • een prachtige ‘wijnkelder’ in de hoek van de zaak, van waaruit eigenaren ‘Jean’ (Jan) en ‘Marie’ (Marije) de lekkerste wijnen serveren (vraag vooral om een glas Bandol rosé bij de steak tartare);
  • Julien Clerc galmend over de boxen (totdat ‘Jean’ het beu wordt);
  • een Franser dan Frans rijtje terrasstoelen waar je je genietend van de late middag-/avondzon als je je ogen dichtdoet gewoon even in Parijs of in welke andere Franse stad waant.

Eigenlijk mist alleen het stokbrood nog onder de arm van Jan of Marije.

Auberge Jean Marie Amsterdam restaurant steak tartare

En dat allemaal in een onverwachts ruimtelijke zaak die met de grootste liefde en aandacht is ingericht door de eigenaren zelf. Onze favoriete plekken: eigenlijk allemaal, maar als we echt moeten kiezen de Chef’s Table, een verhoogde tafel aan de keukenpas, of de zachte barkrukken aan de bar, met Marije achter de toog.

En het leukste nieuws: ze zijn zes dagen per week geopend voor lunch én diner! Oh ja, en borrel.

Missen we dan nog iets? Nee, behalve dan dan de Auberge van Jean en Marie mede door hun perfecte gevoel voor gastvrijheid gebombardeerd is tot een van onze favorieten van dit moment. Kortom, waar wacht je nog op? Hup, naar de Auberge, en waan je even als een god in Frankrijk.

>>> Weten wat het verschil is tussen ‘bistro’-eten en de keuken van deze geweldige herberg? Luister het interview met eigenaar Jan ‘Jean’ Grijspeere terug op Amsterdam FM!

Auberge Jean & Marie

Albert Cuypstraat 58-60

Auberge Jean Marie Amsterdam restaurant

Auberge Jean Marie Amsterdam restaurant