Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor de Spaanse keuken. En dan niet alleen de fantastische paella’s, tortilla’s en natuurlijk tapa’s, maar vooral ook de setting. Want wat mij betreft is er geen keuken die meer zomer schreeuwt dan de Spaanse. Nothing beats een ijs- en ijskoude cerveza en wat tapatjes op een mooie vooravond in de zon op een Spaans terras in zeg Sevilla of Barcelona. Summer all over. Maar volgens sommige kenners vindt je de beste Spaanse keuken maar op één plek in het land: Baskenland. Maar liefst de helft van alle driesterrenrestaurants in Spanje zijn gevestigd in deze regio. Niet voor niets bestaat het leven van de Basken maar uit één ding: eten. Oké, eigenlijk twee: eten en drinken.

Goed, koken kunnen ze in Baskenland dus wel. Het is zelfs een ware kunst. En voor wie denkt dat je daarvoor diep in de buidel moet tasten heeft het mis. Het culinaire bloed stroomt door alle prijsklassen. Zo kun je op iedere hoek van de straat de lekkerste en beste pintxos eten. En gelukkig kunnen we nu ook in Amsterdam genieten van deze heerlijke keuken. Topchef Alvaro Martinez (geen kleine jongen, je kunt hem kennen van driesterren restaurants Arzak en El Bulli) begon vorig jaar zijn BasQ Kitchen in Rotterdam, en besloot dat het dit jaar tijd was om ook de Amsterdammers te laten genieten van zijn kookkunsten. En dus opende begin juli BasQ Kitchen in De Pijp. We gingen natuurlijk zo snel mogelijk proeven.

IMG_7890

En wat mogen we blij zijn met BasQ. De plek die ze hebben uitgekozen is er ook perfect voor. De Pijp kent natuurlijk vele culinaire klassiekers maar de Baskische keuken ontbrak nog naar mijn weten. En hoe perfect is het dat je hier dus niet alleen heerlijk kunt eten, maar ook gewoon alleen na het eten een drankje (hallo heerlijke Spaanse wijnen, cocktails en meer!) kunt doen. Perfect voor het borrelpubliek dat toch op De Pijp afkomt.

Maar goed, we kwamen natuurlijk voor het eten. We aten onder andere de garnalenkroketjes (lekker romig!), carrilleras (kalfswang, zó mals!), inktvis (gevuld met champignons, perfect op smaak!) en kabeljauw (speciaal geïmporteerd uit Baskenland, zó lekker!). En qua desert weten ze hier perfect hoe je twee dames blij maakt: we kregen cheesecake (met de goddelijke combinatie van amandel, geitenkaas, koekjes-ijs en frambozenschuim) en torrijas (Baskische broodpudding, to die for). Alles natuurlijk inclusief een heerlijke Verdejo. Helaas waren we er net op een wat minder mooie zomerdag (oftewel, een typische Hollandse zomerdag met 17 graden en regen) maar het voelde voor ons binnen alsof de zon scheen. Hello summer, hello BasQ!

IMG_7806IMG_7807

BasQ Kitchen
Eerste van der Helststraat 72

Tip: we kunnen het ons echt niet voorstellen maar mocht je wat minder fan zijn van de Spaanse keuken, dan is BasQ ook een super leuke plek om alleen even een drankje aan één van de hoge borreltafels of aan de bar te doen. De sfeer is er top voor!