Uitgelicht standaard

“Of je de kleine kaart ook nog kunt zien? Nou, eigenlijk niet, want die gebruiken we ’s avonds niet meer.”

“Ja, ik weet wel dat die dames aan de bar net ook van de kleine kaart hebben mogen bestellen, maar dat zijn kennissen van de eigenaar.”

“Maar wat willen jullie hebben dan als hapje? Een beetje foie?”

“Vooruit dan. Nog een glaasje wijn erbij?”

“Nee joh, het is vrijdag. Lekker volplempen die handel.”

En zo begon mijn avond bij de wijnbar. En als we wijnbar zeggen, bedoelen we Boelen & Boelen. Al vergeet het gros van de Amsterdammers dat &-teken uberhaupt uit te spreken. Moi incluis. Al sinds januari 2000 gevestigd op de hoek van de Eerste van der Helststraat. Volgens de overlevering de eerste (wellicht ietwat zelfbenoemd?) echte wijnbar van Nederland. Maar wat mij betreft mag ‘ie dat de komende jaren gewoon ook blijven.

Want ‘Boelen Boelen’ is gewoon een leuke zaak. Lekkere gerechten, al zijn ze niet de goedkoopste. Mooie wijnen, waarvan een flink aantal ook open en dus per glas te bestellen. Een inkoppertje natuurlijk, het is een wijnbar. Maar het is gewoon ideaal, want het maakt het des te makkelijker om in een gezelschap van 2 of meer per gerecht de juiste wijn-spijs-combi te bestellen.

En persoonlijk ben ik dol op hun hapjeskaart dus. En niet alleen vanwege de foie gras die erop staat. Jajaja, ik weet het, het is inhumaan, of in dit geval beter gezegd ‘on-gans’, maar ik ben er gewoon dol op. Maar voor de principelen onder ons: de andere happen zijn ook top. Denk oesters, manchego en botermalse serranoham, en bovenal: de mini-wagyuburger. Met truffelmayonaise. Daar kunnen de Burgermeester en de The Butcher tezamen niet eens tegenop.

Kortom, wij hebben genoten. Want wat een voorzichtige vrijdagborrel moest worden (wijntje, hapje, en dan klaar) is uitgelopen in een bacchanaal met champagne, oesters, mooie wijnen en zalig eten. Ik zweer het je: zo’n vrijdagavond kan ik iedereen aanbevelen.

Last but not least, het blijft immers een, oh nee, DE wijnbar: als je hier nu een wijntje gaat drinken, bestel dan vooral eens de Bernardus. Een Californische Chardonnay. En nu niet meteen zo’n vies gezicht trekken, want dit is definitely anything but the Chardonnay zoals we die kennen uit de schappen van Albert Heijn. Een glas kost wel E. 9,50 (duurste wit overigens per glas op de kaart), maar dan heb je ook wat.

De Wijnbar

1e Van der Helststraat 50
T. 020 6712242