Uitgelicht standaard

Tegenwoordig kan voedsel niet lokaal genoeg geproduceerd, gebotteld of geteeld zijn. Men koopt het liefst groente dat nog geen 5 kilometer van het Leidseplein uit de grond is gekomen en ook eten we liever rundvlees of een kippetje dat ooit wat plat Amsterdams sprak of in ieder geval een noord Hollandse tongval had. Vorige week werd er in de weekendbijlage van het Parool zelfs een groot artikel aan gewijd. Lokaal produceren is hot!

Dat is iets van de laatste jaren, al zijn er natuurlijk partijen die al langere tijd bezig zijn. Zo ook brouwerij ’t IJ. Al sinds 1985 brouwen zij hun eigenwijze biertjes in vele smaken, op ambachtelijke wijzen en zonder te filteren of pasteuriseren. Nu is een lokaal gebrouwen bier al bijzonder maar de locatie waar dit gebeurt, direct naast een prachtige molen in Amsterdam oost, helpt natuurlijk ook mee om dit een heuse toeristische trekpleister te maken voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar ook voor de Amsterdammer die van een biertje houdt in een ontspannen setting is dit natuurlijk een top-locatie, al is het alleen al vanwege het heerlijke terras.

foto(3)foto(5)

 

 

 

 

 

Sinds kort is er een tweede locatie, slechts een paar honderd meter verder, waar ook wordt gebrouwen omdat de vraag naar het Amsterdamse pils simpelweg groter was dan hetgeen ze konden produceren. Op een koude doch zonnige woensdagmiddag waren wij echter bij de plek waar iedereen brouwerij ’t IJ van kent, naast de molen. Een bevlogen barman vertelde gretig over de methodes die worden gebruikt om het bier te maken, de smaakverschillen en de grote populariteit die hun drank geniet. Zo is er onlangs een speciaal bier ontwikkeld met chefkok Onno Kokmeijer van sterrenrestaurant Ciel Blue, het bier zal daar dan ook op de kaart staan zodat je ook op grote hoogte van brouwerij ’t IJ kunt genieten. En wil je komen proeven bij de brouwerij? Bestel dan het speciale proefplateau waarbij je de vijf meest populaire biertjes kunt proberen.

foto(4)Terras 1

 

 

 

 

 

 

Lekker bezig deze mensen, iets om als Amsterdammer trots op te zijn!

Brouwerij ’t IJ
Funenkade 7/Zeeburgerpad 55
www.brouwerijhetij.nl