Bistrot neuf Amsterdam restaurant Catch52

De Franse keuken is momenteel razend populair. Er zijn vele nieuwe restaurants zoals The French Connection en Auberge Jean & Marie die zich op deze keuken richten maar een van de zaken die op dit gebied al jaren een stevige positie inneemt is Bistrot Neuf aan de Haarlemmerstraat. Een heel fijn intiem restaurant met werkelijk heerlijke klassieke Franse gerechten. Bij menig foodie en Francofiel loopt het water al in de mond bij de gedachten aan klassiekers zoals escargots in kruidenboter, huisgemaakte Paté, coquilles, oesters, Boeuf Bourguignon, cote de boeuf en oh…tarte tatin. Heel veel Franser wordt het volgens mij niet.

In de kleine pijpela zijn verschillende knusse hoekjes gecreëerd met veel kaarslicht en met wit linnen gedekte tafeltjes. De perfecte setting dus voor een romantische datenight. Het doet me door het verlaagde plafond en de bakstenen muren een beetje denken aan een wijnkelder. Misschien zijn deze ook wel een inspiratiebron geweest want wijnkelders zijn ze niet vreemd bij Neuf. Mede-eigenaar Rex is ook eigenaar van het naastgelegen Chabrol wines. Een mooie combinatie om wijn en spijs bij elkaar te brengen. Het resultaat is dat Neuf dus een hele mooie uitgebreide wijnkaart en maarliefst 60 wijnen die per glas worden geschonken. Echt uniek voor een restaurant. En mocht je nu toch nog die ene special fles willen bestellen die nu niet op de wijnkaart staat dan mag je gewoon mee de wijnkelder in en checken wat daar nog voor moois ligt!

Bistrot neuf Amsterdam restaurant Catch52 1

Maar we komen dit keer niet alleen voor de wijn maar in dit geval in de eerste plaats voor de côte de boeuf. Deze maand ben ik namelijk op zoek naar de lekkerste van Amsterdam. Rumour has it dat hier een geweldige goede côte de boeuf wordt geserveerd. Wat blijkt, de geruchten zijn waar. Het vlees is heerlijk, erg mals en precies goed gegaard. Opvallend is dat het gerecht hier wordt geserveerd samen met de groenten die in boter zijn gestoofd waardoor de smaken zich iets vermengen. Daarnaast krijg je een briljant goede béarnaisesaus en Madeirajus, kropsla met Franse dressing en frietjes. Met de juiste wijn erbij wordt het geheel compleet en zit je hier dus helemaal goed. We kregen een kleine wijn tip van de gastheer. De Domaine de L’Aurage 2007. Dit blijkt een van de persoonlijke favorieten te zijn van de eigenaar en ik begrijp nu wel waarom. Waanzinnig lekker!

>>> Behoefte aan nog meer bistro-geweld? Ga dan eens langs bij Café Caron in de Pijp. Topzaak!

Bistro Neuf

Haarlemmerstraat 9

Bistrot neuf Amsterdam restaurant Catch52 4

Bistrot neuf Amsterdam restaurant Catch52 3