Uitgelicht standaard

In the good old days (oftwel zo’n vijftien jaar terug) zag het culinaire leven er volgens mij best anders uit. Niet alleen hadden we toen nog geen chefs met sterrenstatus (met of zonder sjaaltje om de nek) op de tv, ook kenden we nog geen pannen- of messensets die door de een of de ander werden aangeprezen. Wel kookboeken van de chef. Althans, vooral vakboeken voor de vakidioten, en wellicht een of twee. En in mijn perceptie in ieder geval slechts een handjevol toprestaurants, met giganten als Hoop op de Swarte Walvis in het pittoreske Zaandam en Kaatje bij de Sluis. Eveneens in een pittoreske setting, Blokzijl namelijk.

Kaatje - 5En als onderdeel van onze persoonlijke sterrenslag (oftewel het sprokkelen van michelin-etentjes) leek het ons dus verstandig om in laatstgenoemde etablissement maar eens polshoogte te gaan nemen. In de hoop dat het imago van toen nog steeds heersend zou zijn. En dat was zo. Dat komt misschien omdat het een van de eerste zomerdagen van dit jaar was en dat wij voorafgaand aan het diner dus van een zonnetje konden genieten op het terras van Kaatje’s Residence (het bijbehorende hotel, aan de overkant van – jawel! – de sluis). Maar ik denk eigenlijk dat het gewoon het eten was. In volgorde van opkomst: dungesneden haring met granny smith, kabeljauw met Zuiderzee asperge, zachtgegaard buikspek van Vechtdalvarken (tegenhanger van die uit Livar), eend in ravioli, gevogeltepate met huisgemaakte jam en een onuitputtelijk dessertplankje toe. Niets te klagen!

Het enige nadeel van Kaatje is de locatie. Aangezien ik een volledige ‘Believer’ ben van Conrad Hilton’s (ja, opa van…) uitspraak: “It’s all about location, location, location…” lijkt dat misschien logisch, maar ik vind het zelf vooral zonde. Ik wil best 020 zo af en toe verlaten om de verleidingen elders te proeven, maar laat het dan alsjeblieft nooit meer in Blokzijl zitten. Er leek wel geen einde te zitten aan te komen aan die weg. Heen. En terug.

Maar desondanks, voor alle avonturiers geldt in ieder geval: gewoon gaan! Het is net het buitenland…

Kaatje bij de Sluis

Brouwerstraat 20

Kaatje - 4 Kaatje - 3 Kaatje - 1