Casper, Casper, Casper, Casper, wat doe je me aan…

De vaste lezer van Catch52 die weet zo inmiddels wel dat ik een groot zwak heb voor Lion Noir. Als je het mij vraagt is deze zaak sinds jaar en dag gewoon perfect. Voor datenight, maar ik sleep er ook maar al te graag vrienden mee naar toe. Om te eten, of gewoon voor aan de bar. De Lion Noir is en blijft gewoon sexy as hell, en een blijvertje op mijn persoonlijke favorietenlijst.

Maar alles leuk en aardig: ik heb een sinds kort eentje bij, in de categorie ‘blijvertjes’. En opvallend genoeg komt deze zaak uit dezelfde koker als de man achter die andere favoriet, oftewel Casper Reinders, in dit geval samen met Serge Rijn. In een van de gedeeltes van de stad ‘where hardly any culinary icon has gone before’ is daar nu namelijk Blue Boy. And yes, he did it again! Van top tot teen, van menu tot aan cocktail- en wijnkaart, van interieur tot aan een geweldig team voor en achter de schermen.

De naam Blue Boy komt van de ietwat vuige gayclub die in de betere (of liever gezegd, de hetere) jaren gelegen was tussen de Voorburgwal en de Spuistraat. Voor de mensen die nog nooit van deze illustere zaak gehoord hebben: je kon er erg veel krijgen op bestelling, in alle soorten en maten, maar vooral van en met maten. Bij Blue Boy vandaag de dag niets van dat alles: het enige dat er nog van de voormalige zaak over is gebleven is de naam, de vloer en wat mooie verhalen ‘van toen’. Nu kom je er dus vooral om je culinaire hart op te halen. Met deze of gene, maar bij voorkeur zo uitgebreid mogelijk. Want de gerechten die de keuken – onder leiding van talentje Jeroen de Zeeuw – op tafel weet te toveren zijn namelijk stuk voor stuk: 1) plaatjes,2) heerlijk, en 3) in tegenstelling tot eerdere berichten allesbehalve tapas. De enige overeenkomst die wij zagen met deze kleine Spaanse gerechtjes, is misschien de grootte. Maar van Spaanse invloeden noch van het bekende ‘sharing=caring’-principe is hier geen sprake.En geloof me: delen zou zonde zijn. Het eten bij Blue Boy heeft een hoog ‘Joey doesn’t share food’-gehalte.

Wat krijg je dan voorgeschoteld? In de eerste plaats een heerlijk simpele kaart. Serieus, voor personen die net als ik over het algemeen moeite hebben met kiezen uit al het lekkers, is deze kaart met gebrek aan keuze één grote verademing. Op de kaart staan namelijk maar acht gerechten. En het enige dat je als gast hoeft te doen, is te kiezen hoeveel gangen je voorgeschoteld wilt krijgen. In ons geval betekende dat een gangetje of zes, met als hoogtepunten de ceviche van zeebaars, de geconfijte kip en de gegrilde sucade.  Trek daarbij een heerlijke witte Rioja en een machtig mooie Viognier uit de Rhone open, laat je bij hetvlees verrassen door een wijnsuggestie van de gastheer, en idem dito bij het dessert, en ik beloof je: je avond kan niet meer stuk.

Boy oh boy oh boy, wat was dit een topavond bij Blue Boy!

Blue Boy Amsterdam restaurant

Blue Boy Amsterdam restaurant

Blue Boy Amsterdam restaurant

Blue Boy Amsterdam restaurant

Blue Boy

Spuistraat 3GH

PS: Tip van de dag: kom vooral wat eerder, zet jezelf even naar aan de bar, en bestel een cocktail (let wel, we hebben het hier nog steeds over drankjes, en niet alsnog iets dat te maken heeft met het de gayclub). Aanrader van onze kant, vooral als je een licht katerig roesje in je hoofd hebt rondzingen zoals ondergetekende: de Smoked Bloody Mary. Hij is bloody hot, maar damn, wat ongelooflijk lekker!

PPS: In tegenstelling tot wat eerdere geruchten die de ronde doen ligt de entree overigens aan de kant van de Spuistraat, maar dat even terzijde…