Ik denk dat ik nog nooit écht Vietnamees gegeten had. Ik behoor helaas (nog) niet tot die personen die ooit voet in dit land heeft gezet (ben meer een Afrika-ganger), en ik moet daarnaast ook eerlijk bekennen dat ik geen Vietnamees restaurant in Amsterdam weet op te noemen. Behalve dan nu: Bo Nam. En daarmee hebben we meteen dé nieuwe sensatie temidden van het Lange Leidsedwarsstraat-geweld.

Bo Nam is de nieuwe zaak van – tadaa daar is ‘ie weer – Casper Reinders, die dus onlangs ook al Blue Boy opende samen met Serge van Rijn (van Lion Noir). Vanwege de soft launch was het bijna aan me voorbij gegaan, maar nu ik er gegeten heb knijp ik in mijn handjes van geluk. Een leukere kennismaking met de Vietnamese keuken had ik me niet kunnen wensen.

Bo Nam restaurant Amsterdam Vietnamees

Het restaurant ligt dus temidden van de sportbars, steakhouses en vage Italianen op de Lange Leidsedwars, en is ondanks zijn kleine formaat een grote aanwinst. Zoals we gewend zijn van Reinders is het interieur gelikt, af en ingetogen stijlvol, zonder al teveel pretenties. Dat zou ook niet passend zijn bij deze zaak. Kijken we naar de culinaire inhoud so to speak dan is het het beste te omschrijven als een bistro, maar dan dus in Vietnamese stijl. En dat is helemaal zo gek nog niet. Deze specifieke keuken staat namelijk bekend om zijn Franse invloeden. In vergelijking met de typisch Franse bistro-stijl (denk Ron Gastrobar Paris) dan is het allemaal wat lichter, en vooral geuriger en kleuriger. Dit door het gebruik van een enorme hoeveelheid zachte kruiden en salades bij veel gerechten. Blaadje sla pakken, vullen met het lekkers op je bord, kruiden erover, en smullen maar.

Onze – nu al – favorieten? De Boeuf Vietnamien. Bigtime! Al smaakten de oesters ook méér dan lekker. En de spareribs. En de loempia’s. En… ja, alles dus. Maar de boeuf vooral. Nu weten we dat de ‘sharing = caring’-trend inmiddels al wel weer een beetje is gaan liggen, maar in dit geval kunnen we het alleen maar aanraden. Hoe meer gerechten je hier kunt proeven, hoe beter. Het menu zelf bestaat uit een reeks voorgerechten, een drietal medium-gerechten en enkele hoofdgerechten, maar waar het eigenlijk op neerkomt is dat je gewoon moet bestellen waar je zin in hebt.

Bo Nam. Maak er wat mij betreft maar Beau Nam van, want wat heb ik hier een mooie avond gehad…

>>> Weten welke nieuwkomers er vorige maand nog meer bij gekomen zijn? Check dan snel onze ‘Tip 10 – Newbies oktober 2016‘. Is wederom een lekker lijstje hoor!

Bo Nam restaurant Amsterdam Vietnamees

Bo Nam

Lange Leidsedwarsstraat 57

PS: En hadden we al gezegd dat ze een fan-tas-tische wijnkaart hebben? Want daar komt dat bistro-gedeelte mooi weer even om de hoek kijken. Wij dronken een fantastische Amerikaanse Chardonnay. Denk een vleugje Bernardus. Nomnomnom…

Bo Nam restaurant Amsterdam Vietnamees

Bo Nam restaurant Amsterdam Vietnamees