Het centrum van Amsterdam. In de zomermaanden een groot bolwerk van krioelende toeristen, rondzeulend met overtollige bagage, levensgrote plattegronden en vooral elkaar. De een vrij helder van geest, op zoek naar de culturele kanten van onze stad, de ander wat meer, ach noem het beneveld, dankzij een bezoekje aan de coffeeshop op de hoek. In alle soorten, in alle maten, al is dat laatste wel enigszins continent-gebonden, dat moge duidelijk zijn.

En ik ben er dol op. Vooral midden in het centrum, in de nauwe straatjes achter het Rokin, waar je sjezend op je fiets de een na de ander de schrik van hun leven geeft door op het laatste moment aan je bel te trekken wanneer je erlangs moet. Ok, ok, I have to admit, ook ik lever mijn bijdrage aan het ongeëvenaarde imago van de Amsterdamse fietser dat in het buitenland heerst. Maar dat terzijde. Er gaat wat mij betreft namelijk ook niets boven toeristje kijken. Vooral als het een beetje druilerig weer is en je de hem/haar’s in unisex poncho’s aan je voorbij kan zien schuifelen.

foto 1En gelukkig zijn er tussen de woekerende tourist traps in dit gebied een paar fijne adresjes om hier in optima forma van te kunnen genieten. Een van deze juweeltjes is De Broodbar. Onopvallend, op een hoekje van de Kloveniersburgwal. Want laat ik het zo zeggen: je moet van goede huize komen om vanaf de buitenkant in een keer deze zaak op waarde te kunnen schatten. Maar eenmaal over de drempel, dan wil je daar eigenlijk nooit meer weg. Want hier geniet je met volle teugen. Van het langsscharrelend publiek bedoel ik dan. Van achter het raam, want zo hoort dat immers in deze buurt, maar dan wel keurig gekleed, en zittend aan de vensterbank.

Maar mocht je nou geen natuurlijke voorliefde hebben voor het langslopende publiek van buiten onze ring, niet getreurd. Dan kun je namelijk gewoon alsnog richting Broodbar. Voor de zoetigheden, de sapjes, cakes, taarten, maar vooral vanwege het brood. En de tosti’s, al gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat ik die helaas nog niet heb geproefd. Maar De Broodbar doet haar naam eer aan, zullen we maar zeggen. Met een simpel driestappenplan (je weet wel, zoals je ook wel bij de warmefoto 3 Aziatische to-go’s langs ziet komen), waardoor je naast hun klassiekers van de kaart, je eigen boterham kunt samenstellen. Met hoofdletter B. Of liever gezegd: BOTERHAM. Met keuze uit:

1. Het brood (4 soorten)

2. Het beleg (10 soorten), en – niet te vergeten –

3. Het bijpassend smeerseltje (10 soorten)

(en voor de liefhebber zelfs nog een supplementje)

En klaar ben je. Niets meer aan doen. Behalve dan dat het voor de twijfelkonten (waarvan akte…) het vooral een kwestie van kiezen is. Maar het goede nieuws? Het kan eigenlijk niet op. Of liever gezegd, toch wel. Want deze boterhammen zijn gewoon heerlijk. Net als hun carrotcake. En de sapjes. En de koffie. En ach, ik heb er gewoon een heerlijke tijd gehad. So. There you have it.

De Broodbar

Kloveniersburgwal 18