Net als het interieur van horecazaken zijn ook namen onderhevig aan trends. Zo zijn we binnen 020 inmiddels al lang en breed van de Franse insteek afgestapt, en via de stoere, ruige namen (As, Baut, en ga zo maar door) richting hipperig Engels en gewoonweg simpel Nederlands gegaan. Zeg maar van de Fat Dog’s en de Bur Bukowski’s tot aan de Hutspot’s, Sla’s en Venkel’s. Leuk, leuk, leuk, als je het mij vraagt.

Het verzinnen van een pakkende naam voor je eigen horecazaak is namelijk geen sinecure. Lijkt mij althans. Want ga er maar aan staan. Een naam moet bull’s eye en pakkend zijn. En lekker bekken. In dit geval meer figuurlijk dan letterlijk, alhoewel: ook andersom natuurlijk, want het zijn uiteindelijk de culinaire prestaties die de randvoorwaarde vormen voor ‘a future place to be’.

Het is dan ook niet iedereen gegund om een naam te verzinnen die catchy is. Lukt het je wel: koesteren. Maar heel soms hoeft het allemaal ook niet zo moeilijk te zijn. En is het juist de heerlijke eenvoud die telt, en zorgt voor een brede glimlach op de lippen. Omdat de naam indruist tegen alle hipper dan hipse natuurwetten. Omdat het bij de bezoekers gaat om de inhoud van het bord, en niet zozeer of je baard of casual gestylede outfit wel goed zit.

Broodje BertIk had dat persoonlijk met Broodje Bert, aan de Singel. Een zaak waar het leven gewoon draait om een broodje. Of maak hier eigenlijk maar liever Brood van. Geen fratsen, geen broden van Menno, Franse of Vlaamse Broodhuyzen. Nee, gewoon een lekker broodje, zonder al teveel tropische verrassingen. What you see is what you get. Oversized, overstuffed, grootser dan groots, rijker dan rijkelijk belegd. En dan overdrijf ik nog niet eens. Inclusief normale huis-tuin-en-keuken salade, zoals we die van vroeger kennen. En alles vers. En ook nog eens supersnel. Want bij Broodje Bert weten ze wat buffelen is. En dit geldt dus voor zowel de werknemers als de bezoekers. Want voor de laatstgenoemde doelgroep: de broodjes zijn gewoon top! Tel daarbij op een bescheiden terras aan de Singel, en een handjevol zitplaatsen binnen, en dat betekent dat je blij bent wanneer je direct een plekje hebt. Want ik ben kennelijk niet de enige die graag geniet van de heerlijke eenvoud van deze broodjeszaak. Wat mij betreft heb je bij Bert namelijk gewoon een Broodje Bravo te pakken. Niets meer, niets minder.

Broodje Bert

Singel 321