Soms weet je direct dat iets goed zit. Noem het instinct, noem het intuïtie. Dat kun je hebben met de liefde, of, in mijn geval, ook met eten en drinken. Het was dan ook dat instinctieve gevoel dat ik zeker wist dat ik er de tijd van mijn leven zou hebben, toen ik voor het eerst hoorde van Brut de Mer. De twee woorden ‘oesters’ en ‘champagne’ waren voldoende om mij ervan te overtuigen zo snel mogelijk richting Gerard Douplein te gaan om een bezoek te brengen aan deze nieuwe zaak. Dus zo gezegd en gedaan: de vrijdag bleek een perfect moment om samen met mede-Catcher Roos na werk af te taaien richting De Pijp. Voor inderdaad, oesters en een glas champagne.

Brut de Mer Oesters 3Brut de Mer is open sinds eind april, en als je het mij vraagt in haar korte bestaan nu al een aanwinst voor de stad. Het zit gevestigd in wat ooit de Pink Flamingo’s was, de pizzeria die nu ‘alleen nog’ als stand te vinden is in de Foodhallen. Recht tegenover het Paardje. De smalle pijpenla bestaat hoofdzakelijk uit een handvol hoge statafels (met krukken) achterin, en een lange bar. En die bar, daar Brut de Mer Oesters 4gebeurt het. Op de hoek hiervan staan in de ronding namelijk drie grote oestermanden. Met volop keuze uit oesters. Gillardeau, Zeeuwse platte, en dat is dan nog maar het begin. En dankzij de zeer behulpzame oesterman vis je er zo de oester uit die het beste bij jou past. Ook als je dacht niet zoveel met oesters op te hebben. Zo is Roos inmiddels ook gewoon groot fan. Optioneel wat frambozen-rode-wijn-azijn-met-sjalotjes over die oester, en simpelweg genieten maar. D

Dus ja, ik ben nog altijd een groot fan van de oesters van SingSing dankzij de Oosterse dressing, en ik zal daar dan ook altijd voor te porren te zijn. Maar als je op zoek bent naar een ultiem totaalplaatje, dan ben je bij Brut eigenlijk aan een veel beter adres. Brut is perfect voor een ‘snelle oester’ aan de bar (ik voel een trend opkomen), maar ook nog eens een prima plek om te eten: naast een heerlijk assortiment aan oesters hebben ze een bescheiden menu met – hoofdzakelijk – visklassiekers. Dus geen gedoodverfde cote du boeuf, maar gewoon een cote de poisson op je bord. Huisgemaakte frites erbij, of een kruiden salade, en je bent zomaar een avondje verder. En niet te vergeten overheerlijke fruit de mers, inclusief ook gewoon king krab.

Brut de Mer Oesters 2Een prima plek dus om – zoals in mij geval – met vrienden naar toe kunt gaan als variant op onze standaard vrij-mi-bo, maar ook zeker een plek waar je voor je eerste, tweede of dertigste date kunt afspreken. Hou het gezelschap in ieder geval bescheiden, gezien de omvang van de zaak. En vertel het niet aan iedereen door: dat plekje aan de bar, daar staat mijn naam op namelijk.

Brut de Mer

Gerard Douplein

PS: En echt alle lof voor de oesterman overigens! Niet alleen weet hij als geen ander de verschillen uit te leggen tussen de oestersoorten die er zijn (spot on!), ook het openen maar vooral het schoonmaken van deze ziltige zaligheden is nou eenmaal een vak apart. Geen schilfertje te vinden, en dat heb ik persoonlijk wel eens anders meegemaakt. Hulde!

>>> Op zoek naar andere hotspots voor een date? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet in onze Tip 10 – Perfecte hotspots voor een date