Buitenplaats Plantage Vogelenzang lunch

Amsterdam is leuk, maar ook ik ga wel eens het centrum uit om buiten te spelen. Op veler verzoek drie van mijn favoriete ‘buitenplaatsen’. Want waarom zou je op een zomerse dag niet eens de stad laten voor wat het is?

Buitenplaats Plantage

In het pittoreske plaatsje Vogelenzang zit de Plantage, en die zaak is met recht een buitenplaats te noemen. Zo noemen ze zichzelf namelijk ook. ‘Binnen’ zit je in een grote kas, en buiten, tja tussen de planten. Op grote kussens, in de hangmat of grote rieten stoelen tussen het groen van deze ‘organic world food cafe & garden’: bij de Plantage heb je gewoon een mini-vakantie. De zaak is een 100% organisch slow food restaurant, met op de kaart salades, ‘bowls’ (maar dan geen poké, maar curry, pasta of een groentegerecht), bioburgers, you name it. Aanrader op drankgebied: de karaffen ice tea (met keuze uit citroen, gember of munt). Suikervrij en vooral dorstlessend. Ze zijn misschien niet de allergeodkoopste zaak, maar ach, we zijn toch al gewend aan ‘die Amsterdamse prijzen’, dus who cares.

Vogelenzangseweg 49b

Tijn Akersloot Zandvoort strandtent terras

Tijn Akersloot

Een klein beetje Amsterdam aan het strand van Zandvoort: welkom bij Tijn Akersloot. In 2015 namen de eigenaren van onder meer het bij ons welbekende Bar Spek deze populaire strandtent over, en daar zijn we blij om. De zaak zelf was altijd al een heerlijke plek om de drukte van de stad te ontwijken, maar het eten dat er nu op de kaart staat, maakt het tripje naar Zandvoort nu alleen nog maar smakelijker. De spareribs zijn fingerlicking good, de pizza’s kraken zoals ze horen te smaken en de bediening is er altijd attent. Kortom: let leven is altijd fijn aan het strand bij Tijn.

Boulevard Paulus Loot 1b – Zandvoort

Buurtboerderij Ons Genoegen Amsterdam Westerpark

Buurtboerderij ‘Ons Genoegen’

Je hoeft de stad helemaal niet te verlaten als je op zoek bent naar een buitenplaats, ontdekte ik laatst. Het voordeel van wandelingen met een hond is namelijk dat je nog wel eens ergens komt. In mijn geval bij buurtboerderij ‘Ons Genoegen’, aan de achterkant van het Westerpark. Deze boerderij aan de Spaarndammerdijk ligt in een ongewoon plattelandsgebied, en is een oase van rust. Op de kaart geen hipperig trendeten, maar gewoon allerhande broodjes, een pannenkoek (voor de kleintjes) en raketjes. En dat allemaal met uitzicht op de schapen. Oh ja, ze hebben dus ook een waanzinnige zolder, waar met regelmaat yogasessies plaatsvinden. Tip!

Spaarndammerdijk 319

>>> Liever de drukte in? Joh, ga dan gewoon richting het centrum. Op onze ‘Tip 10 – Hartje centrum’ vindt je alle adressen om te eten en drinken!

Heb jij nog een gouden tip voor dit weekend, of een die komen gaat? Laat het ons weten! Mail ons info@catch52.nl of stuur ons een bericht via Twitter of Facebook. Of op Instagram natuurlijk, via @Catch52_020. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar!

(fotocredits buurtboerderij: buurtboerderij ‘Ons Genoegen’)