Uitgelicht standaard

In een stad als de onze – en zeker de laatste paar jaren – openen er iedere maand ontelbaar veel nieuwe zaken. Het is voor ons dan ook geen enkele moeite om maandelijks onze favoriete nieuwkomers voor jullie op een rijtje te zetten. Voor zowel maart als april moesten we zelfs keuzes maken. En hoe blij ik hier ook mee ben, minstens zo blij ben ik met het feit dat mijn jarenlange favorieten ook het hoofd boven water blijven houden. Sterker nog, misschien juist wel gedreven door al deze nieuwkomers hun eigen kracht weten te behouden, en gewoon al jaren een goed concept en heerlijk eten neerzetten. En misschien wel mijn favoriet der favorieten is Café Restaurant Amsterdam, aan het Watertorenplein in Westerpark.

En die kracht zit hem voor een deel natuurlijk in het prachtige pand en de geschiedenis ervan. Café Restaurant Amsterdam zit namelijk al sinds 1996 in het oude Machinepompgebouw van de gemeente Amsterdam. In dit gebouw werd sinds 1900 water vanuit de duinen bij Vogelenzang gepompt naar de Haarlemmerpoort. En het leuke is dat als je binnenkomt, je direct de overblijfselen hiervan ziet. De grote waterpompen staan midden in het restaurant, de grote industriële ruimte ademt geschiedenis. En ondanks dat de ruimte dus megagroot is, heeft het wel enorm veel sfeer. En niet onbelangrijk: de akoestiek leidt er niet onder. Verder is het concept duidelijk: klassieke kaart, veel Franse invloeden, goede wijnen, fruits de mer, simpele gerechten met verse seizoensgebonden ingrediënten goed bereid. Geen poespas, geen fusion, geen trends, gewoon goed en lekker eten. Volgens Casper zijn ze de grondlegger van ‘het nieuwe eten’ in de stad. En daarom doen ze het – ook bijna 20 jaar na dato – gewoon nog hartstikke goed.

Cafe Restaurant Amsterdam
Foto: Café Restaurant Amsterdam

En het leuke is dat Café Restaurant Amsterdam eigenlijk altijd met mij meegegroeid is. Ik kwam hier al als kind, het was de vaste stek waar wij als gezin uit eten gingen. Ze zijn hier namelijk ontzettend kindvriendelijk, zonder daar de andere gasten mee lastig te vallen. Ideaal dus voor een groot en druk gezin als het onze. En toen ik als student op mezelf ging wonen kwam ik in West terecht, op vijf minuten fietsafstand van mijn favoriet. En ook voor de studentenportemonnee is het prima te doen. Je neemt gewoon een hoofdgerechtje en een wijntje en voor niet meer dan 20 euro per persoon sta je weer buiten. En toen ik het studentenhuis verliet en ging samenwonen kwam ik gelukkig wederom te wonen op vijf minuten fietsen van mijn geliefde restaurant.

Oesters Cradam

Ik heb Café Restaurant Amsterdam dus nog geen enkele keer hoeven te missen. Gelukkig maar. Voor de snelle door de weekse ik-heb-geen-zin-om-te-koken-hap, voor de vrijmibo, voor uitgebreid tafelen met een groot plateau fruits de mer, voor een snelle date met je geliefde, om bij te praten met vrienden, verjaardagsetentjes, of gewoon in je eentje voor alleen die goddelijke steak tartare. Ik heb het hier allemaal meegemaakt. Ik kom hier dan ook nog zeker één keer per maand en ben nog nooit teleurgesteld. Of je nu de gestoomde makreel, de simpele groene salade, de hamburger of de confit de canard besteld, het is hier gewoon altijd goed. Tot aan de home made mayonaise (vooral de citroenmayonaise bij de Hollandse garnaaltjes!) en de side-salads aan toe. Ik hoop dat Café Restaurant Amsterdam nog jarenlang met mij mee zal groeien, ik kan me namelijk geen Amsterdam voorstellen zonder mijn favoriet.

Makreel CradamAsperges Cradam

Café Restaurant Amsterdam
Watertorenplein 6
T. 020-6822 666