Uitgelicht standaard

Baakh Chi Kai, 白切雞 , ofwel witte gesneden kip, is een van mijn lievelingsgerechten uit de Cantonese keuken. Sappig en met die heerlijke gembersaus, of eigenlijk gember olie.

De beste witte kip ter wereld wordt gemaakt door de oma van mijn vrouw. Ze woont in To Shek Tsuen in Hongkong. To Shek Tsuen betekent ‘Veel Stenen dorp’ en dat klopt ook wel. Een rommelig dorpje dat tegen een berg is gebouwd.Tegenwoordig zie je vanaf de berg een zee van stenen. Daar waar ooit de rijstvelden lagen staan nu torenflats.

Op de berg boven het dorp liggen de voorvaderen begraven en wordt er groente verbouwd. Oma klimt regelmatig met traditioneel mes de berg op. Ook zij verbouwd er naar verluid groente en kruiden uit haar moestuin. Ik heb er nog nooit bij mogen zijn.

Oma kookt in haar keuken buiten. Dat hoeft niet, bijna alle keukens in Hong Kong zijn tegenwoordig binnen. Maar oma vindt dat het zo hoort. Waarschijnlijk heeft ze buitenkeuken gemist toen ze met opa een restaurant in Hoogeveen exploiteerde. Aan alle oma’s valt wat op te merken, maar aan de witte kip van oma helemaal niets!

chinese witte kip met gemberGoed, omdat ik niet iedere dag bij de Oma van vrouwlief op bezoek kan, en tijdens zo’n spaarzaam bezoek het sterke karakter van Oma zich geen menu laat dicteren, zoek ik in Nederland naar de perfecte witte kip.

Zoals beschreven in mijn eerdere stukje over hartige rijstepap bij Golden Chopsticks bij de dam, zijn mijn eindeloze verzoeken daar vergeefs gebleken.

Hoi Tin aan de Zeedijk, verkoopt het wel. Ik ben enthousiast over Hoi Tin. Goede Dim Sum, traditioneel Cantonese gerechten en lekkere Chinese eiergebakjes. Maar over hun witte kip was ik teleurgesteld. Droog, echt té droog en de structuur leek in het niets op hetgeen Oma Tsang voorschotelt.

Gelukkig telt Nederland meer dan één Chinatown. En midden in de Rotterdamse Chinatown is er een simpel eethuis gevestigd met een toepasselijke naam: Chinatown Fast Food. De lovende recensies op Iens zijn terecht. Simpele, eerlijke Cantonese gerechten tegen een lage prijs. Een rood met zwart interieur met foto’s van het oude Hong Kong. Best een strakke inrichting voor een Chinees restaurant met als achtervoegsel ‘fast food’.

En daar … daar verkopen ze witte kip zoals het hoort. Lekkere gemberolie, prachtige witte kip. Als ze daar nog lang oefenen kunnen ze het vast net zo goed als Oma in To Shek Tsuen.

Geen zin om naar Rotterdam af te reizen? In deze video zie je dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om het zelf te maken.

China Town Fastfood
West-Kruiskade 9b
3014 AJ Rotterdam