Uitgelicht standaard

Iedere stad heeft zijn toko’s. En gelukkig maar. Want niemand kan vandaag de dag nog zonder de meest uiteenlopende boemboes, de uitheemse groenten, de ideale kruiden- en de zakjes kant-en-klare mixen voor de Babi Ketjap of je Chicken Diavolo. En als je een beetje mazzel heb, voorziet je plaatselijke toko je ook nog eens van de beste ready-to-eat lekkernijen. Zo heb ik vroeger bijna wekelijks (dankzij mijn collega’s toentertijd) de lekkerste Soto Ajam gegeten bij Warung Solo aan de Bos en Lommerweg 85 (en dat voor maar E. 3,50!!) en smullen we bij Tjin’s zo af en toe uit het vuistje van de hapjes van de chef, zowel op de 1e Van der Helst en op de Van Wou.

Maar niet alleen binnen de centrale stadsgrenzen vind je de juiste spots als je van Aziatisch of ietwat exotisch eten houdt. Zo zitten er schuin tegenover de Makro in Zuid-Oost onder andere Amazing Oriental en Wah Nam Hong, waar je niet alleen terecht kunt voor alle bovenstaande producten, maar – net als overigens bij bijvoorbeeld Toko Dun Yong aan de Geldersekade, om de hoek van de Nieuwmarkt – ook voor ‘Snow Cookies’.

Chinese sneeuwkoekjes (een betere naam heb ik vooralsnog in het Nederlands niet kunnen bedenken) zijn namelijk verslavend lekker. Overal waar ik deze zoete rijstwafels tot op heden heb geintroduceerd, ontstaat er een spoor van pure verslaving en ouderwetse schranspartijen. Een luchtig, knapperig crackertje, met een gesuikerd icinglaagje. Een en al knisperende zoete weldaad. Wat mij betreft, en dat geldt overigens voor de meeste zoetekauwen, de ideale subsituut van de cup-a-soup of ordinaire Hollandse rijstwafel. Want een zoetje op z’n dagelijkse tijd moet toch best kunnen?!