“Jongens waren we…”

Toen ik het verhaal hoorde van Onno Kokmeijer, dé chef van het tweesterren restaurant Ciel Bleu, moest ik even aan deze openingszin van de Nederlandse klassieker Titaantjes denken.  Dertien jaar geleden ging hij als broekie het avontuur aan bij het Okura Hotel, met de gedachte om daar een jaartje of 4, misschien 5 te blijven. Inmiddels zijn daar dus zo’n 9 jaar bijgekomen, zijn we twee sterren verder, en zijn ze een stuk wijzer. En met de decembermaand die met rasse schreden nadert, is het afwachten geblazen of daar nu eindelijk verandering in gaat komen. Een kanshebber voor een derde ster zijn ze al jaren, aldus ‘het circuit’, en nu de verbouwing een feit is, al helemaal? De ambitie is er in ieder geval.

Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen, en voor nu alleen stilstaan bij de feiten. Het restaurant Ciel Bleu is namelijk vernieuwd, op interieurvlak. En heeft zichzelf opnieuw uitgevonden, op culinair vlak. Wat dat inhoudt? Twee bijzonder goede redenen om weer eens naar het Okura te gaan!

Ciel Blue restaurant Amsterdam

Iemand heeft mij nog niet al te lang geleden verteld dat het voor het krijgen van die derde ster allemaal draait om de ervaring. Het totaalplaatje, maar met nadruk op dat het een belevenis moet zijn. En die krijg je bij Ciel Bleu. In de eerste plaats dankzij het uitzicht: vooral nu de avonden weer najaars-achtig lang zijn, is het genieten op de 23e etage van het Okura. Te beginnen in Twenty Third (aka de bar), om daarna in een ruk door te gaan voor een weergaloos uitzicht in het restaurant zelf. Meer Amsterdam by night ga je niet krijgen. En dat allemaal in een tijdloze, tikkie modern ingerichte setting.

Ciel Blue restaurant Amsterdam

Hoe het nu met het eten gesteld is? Het is vooral simpeler geworden. Dat begint al met het menu: dat staat gewoon vast. En de versimpeling is daarnaast door de chef doorgevoerd in de ingrediënten en bereidingswijze: in een paar happen moet je de ultieme ‘Ciel Bleu’-experience kunnen erkennen. En dan zit je voor je het weet een kleine tien exquise hapjes achter elkaar op te eten. Met minimaal zo exquise wijnen erbij. Die allemaal vooral smaken naar meer.

Amsterdam wordt, of is misschien zelfs al, een ‘Culinairy Capital’. Rest alleen nog de vraag waar en wanneer die derde ster gaat vallen. Aan de inspanning van Ciel Bleu gaat het niet liggen.

>>> Natuurlijk is restaurant Ciel Bleu niet de enige gefluisterde kanshebber. What about restaurant Aan de Poel van Stefan van Sprang?

Ferdinand Bolstraat 333 (Okura Hotel, 23e verdieping)
Ciel Blue restaurant Amsterdam
Ciel Blue restaurant Amsterdam
Ciel Blue restaurant Amsterdam
Ciel Blue restaurant Amsterdam
Ciel Blue restaurant Amsterdam
Ciel Blue restaurant Amsterdam