Uitgelicht standaard

Afgelopen jaren ging ik vaak met mijn vrouw de stad in om verschillende cocktailbars uit te proberen. Soms werden we blij verrast of ging je ergens heen waar je van tevoren al wist dat het top is, zoals 23rd in het Okura of ARC in de Reguliersdwarsstraat, tegenwoordig Dvars. Maar het kwam helaas ook vaak voor dat je veel te veel betaalde voor een cocktail die je thuis makkelijk in elkaar had kunnen draaien maar waar je hier 14,00 euro voor moest betalen. Of een andere storende factor was vaak verveelde, aantrekkelijke bediening die eigenlijk niet zo heel veel zin hadden om te werken eigenlijk. Of om überhaupt íets te doen die avond, anders dan ´hangen´en ´zijn´.

 

 

 

 

 

 

Maar daar hoeven we nu niet meer naar toe, er is namelijk een nieuwe hotspot in town! En die heet Tales & Spirits, gelegen in de über-gezellige Lijnbaanssteeg, klein zijstraatje van de Singel. Mijn vrouw was er vorige week al even geweest en na lovende verhalen ging ik afgelopen vrijdag met hoge verwachtingen met haar mee.

In het pand achter het leuke geveltje zat tot enige tijd terug tapas restaurant Graven Molen. Ik heb er een jaar of drie geleden eens prima gegeten maar van de één op andere dag waren ze dicht, zoals dat zo vaak gebeurt met horeca in Amsterdam. Nu zit er sinds november vorig jaar een zaak waar je kleine, mooie gerechtjes kunt bestellen als geheel diner maar waar je ook, en dat maakt de zaak echt bijzonder, op bijzonder hoog niveau cocktails kunt bestellen. Achter de bar staan de beste shakers van het land met een enorme dosis kennis en vooral passie en enthousiasme voor hetgeen zij aan het doen zijn. En dat is echt een verademing! We maken een keuze uit de originele cocktail kaart met mooie klassiekers en bijzondere eigen creaties, zo neemt mijn vrouw de Ouwe Hoeren cocktail.

Ik houd het eenvoudig deze avond en kies voor een Screwdriver. Tenminste, ik dacht eenvoudig. Er was echter een keuze uit wel 6 verschillende wodka´s met allen een ander verhaal, smaak en beleving. Zo krijg ik een bodempje heel bijzondere en zachte wodka uit Kazachstan te proeven. Omdat ik erom vroeg? Nee, gewoon omdat de jongen die ons hielp het zo leuk vond wat hij deed, dat hij zijn enthousiasme met ons wilde delen. Wat een verademing!

 

 

 

 

 

 

Over de cocktails kunnen we kort zijn, die zijn subliem. Ook niet zo gek, de eigenaars en shakers hebben meerdere prijzen gewonnen en hebben zelfs Nederland vertegenwoordigd in 2011 tijdens de Barcardi Legacy Challenge in Puerto Rico met hun creatie ‘What if…?’

Naast de fantastische cocktails zijn het ook die extra´s die Tales & Spirits zo de moeite waard maakt. Zo krijgt iedereen die een cocktail besteld er een flesje Spa blauw bij. Nou, ik weet niet of jíj wel eens bij de Jimmy Woo hebt gevraagd of je naast je drankje een gratis Spa mag, maar ik denk dat we allebei het antwoord van de barman aldaar wel weten… Verder gaf ik aan dat ik direct uit m´n werk kwam en een beetje trek had, of er wellicht wat kleins te eten was. Er is een speciaal barmenu met bijvoorbeeld oesters of andere mooie kleine snacks maar ik wilde het eenvoudig houden en vroeg of er wat brood was. Even later zat ik te smikkelen van twee prachtige warme broodjes met olie, balsamico en zeezout. Kosten? Van het huis!

Dit alles maakte ons bezoek tot een fantastische ervaring die ons nog lang zal heugen. We komen dan ook zeker terug om ons in de rest van de cocktailkaart te verdiepen of aan te schuiven voor het diner. Het interieur is warm, stijlvol en gezellig met veel bijzondere spulletjes die door de jaren heen zijn verzameld. Je kijkt je ogen uit en kunt hier dus makkelijk een hele avond doorbrengen zonder van je plek te komen…

Mocht je langs willen komen voor een hapje, reserveer dan wel. In korte tijd is de zaak al erg populair geworden dus ze zitten vaak vol. Binnenvallen voor een drankje kan wél altijd. De site stelt nog niet veel voor maar daar zal waarschijnlijk wel aan gewerkt worden.

Tales & Spirits
Lijnbaanssteeg 5-7
www.talesandspirits.com