Da Portare Via pizza Amsterdam restaurant thuisbezorgd

Amsterdam heeft misschien wel de meest vruchtbare grond van Nederland als het gaat om horecazaken. Ik ben Catch52 ooit begonnen met als doel om altijd op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes op het gebied van restaurants en bars, maar moet eerlijk bekennen dat zelfs ik regelmatig met mijn mond vol tanden sta als men vraagt naar de nieuwe aanwas. Het is namelijk niet bij te houden.

Dat was 10 jaar geleden wel anders. En dan heb ik het over de tijd dat zelfs in Amsterdam carpaccio nog als voorgerecht op de kaart stond. Toen waren er nog geen hippe eetgelegenheden op elke hoek van de straat. Maar er waren wél Smikkelstraatjes. Eén enkele straat per stadsdeel waar je je culinaire hart kon ophalen. Eén van die straatjes was de Frans Halsstraat. Dit was ook de plek waar we met veel gejuich de eerste pizzeria 2.0 onthaalden: Da Portare Via.

Het gonsde als een lopend vuurtje door de buurt: een hippe plek mét een bakstenen muur (dit Pinterest- en Instagram-fenomeen was nog niet doorgebroken zeg maar), die haaks stond op het ouderwetse pizzeriarestaurant waar we mee waren opgegroeid. En waanzinnig lekkere pizza’s maakte, totaal anders dan de standaard Margarita, Salami of Hawaii van toen. Om daar snel op te peuzelen, of om mee te nemen.

Tien jaar na dato is Da Portare Via ‘still going strong’. Of misschien zelfs wel sterker dan ooit. Ik vind het altijd knap als een zaak in staat is om zichzelf te blijven uitvinden, en Da Portare Via doet dat. Ze werken momenteel aan een nieuwe invulling van de zaak, inclusief nieuw interieur (die bakstenen muur kennen we nu inderdaad wel…), en een voorzichtige uitbreiding van de kaart. Zonder het fenomeen knapperig krakende pizza’s uit het oog te verliezen. We moeten hier in Amsterdam nog heel even wachten tot het moment daar is, maar who cares. Genieten wij in de tussentijd gewoon nog even van onze ultieme favoriet, de pizza Tartufi, of de pas net ontdekte pizza Pomodorini. Ze smaken, zoals ze kraken.

Da Portare Via pizza Amsterdam restaurant thuisbezorgd

>>> Wat je verder nog in de Frans Halsstraat vind? Nou, Café Caron bijvoorbeeld! Die zien we hier ook graag minimaal tien jaar blijven.

Da Portare Via

Frans Halsstraat 63

(meer er zijn meer vestigingen: zie ook hun website)