Uitgelicht standaard

Het kan jullie bijna niet ontgaan zijn, (social) media had ruime aandacht voor het Damn Food Waste festival op het Museumplein afgelopen zaterdag. Voor hen die het tóch gemist hebben of niet precies weten wat het nou precies inhoudt: veel groente wordt weggegooid omdat het een beetje krom is, een deukje heeft, een wat afwijkende kleur heeft of iets anders waardoor het niet volmaakt is. Daardoor komt het niet door de keuring omdat wij, de consument, kiezen voor alleen het beste en al het andere links laten liggen. En voor de duidelijkheid, al die licht gehandicapte groenten zijn nog steeds zeer smakelijk, boordevol vitaminen en dus nog erg goed te eten. En dat terwijl (laten we er voor de gelegenheid maar een clicheetje tegenaan gooien) er alleen al in Nederland honderden mensen onder de armoedegrens leven en geen geld hebben voor verse groenten. En dus even verderop, op het land, gaan er tonnen aan voedsel verloren. Klopt niet, kan niet, mag niet…

 

En daarom werd dit jaar voor de eerste keer in Amsterdam (andere steden gingen ons al voor en gelukkig zullen er nog velen volgen) Damn Food Waste georganiseerd. Er werden daags voor het evenement vele kilo’s afgekeurd groente en fruit opgehaald, dit werd door een legertje vrijwilligers gewassen en gesneden zodat er daarna soep en curry van gemaakt kon worden.

 

Op de dag zelf stonden er gigantische kookketels in mobiele keukens, gevuld tot aan het randje. Ook Catch52 had zich ingeschreven als vrijwilliger, we waren er vroeg bij en zorgden, samen met vele anderen, voor lange tafels en banken om de vijver heen voor de verwachte 5000 gasten. Daarna doken we de keuken in, ontvingen we de laatste instructies en konden we beginnen!

 

De hele dag heeft er een rij gestaan voor zowel de soep- als de curry keuken. We schepten zo vlot we konden, maar de rij werd eigenlijk steeds langer. En dat is maar goed ook, want iedereen die een bordje kwam halen was zich bewust van de achterliggende gedachte van dit mooie initiatief. Zoals gezegd was dit niet voor ’t eerst dat dit werd georganiseerd, het project is gestart in 2009 op Trafalgar Square onder de naam ´Feeding the 5000´. Grote man achter dat project is de Brit Tristram Stuart die ook op het Museumplein aanwezig was en met trots zag dat er ruim 6000 mensen hebben kunnen genieten van een gratis lunch die anders regelrecht in de vuilnisbak was verdwenen. De editie in Amsterdam werd mede georganiseerd door Food Guerrilla en de Youth Food Movement met prominente namen Joris Lohman en Samuel Levie.

 

Wij vonden het een verrijking voor de stad en zullen ook een volgende editie zeker weer de handjes uit de mouwen steken!

foto(3) foto(4) foto(5) foto(7) foto(8) foto(9)

www.damnfoodwaste.com