Uitgelicht standaard

Vorige week fietste ik het enorme Westergas terrein op voor een zakelijke afspraak. Sommige feestnummers kennen het gebied alleen als de plek waar ze piepend en krakend van de drugs, bij het opkomen van de ochtendzon, het terrein weer verlaten na een avondje stampen bij Awakenings. Maar er gebeurt hier natuurlijk nog veel meer! Zo zitten er veel creatieve bedrijven, groot en klein, die hier kantoor houden. Niet zo lang geleden verhuisde de VARA hier naartoe die natuurlijk een grote stempel op het gebied drukt maar er zijn dus ook panden waar veel ZZP’ers een kamertje huren en gezamenlijk de faciliteiten in het pand gebruiken.

Meer dan genoeg markt dus voor leuke horeca. Bij de meesten zal Pacific Parc en het Westergas terras bekend zijn maar er zit ook een meer dan succesvolle Bakkerswinkel op het terrein. Ideaal om even af te spreken voor een informele vergadering of een lunch zonder poespas.

Dat laatste was mijn reden om binnen te wandelen. Het was rond lunchtijd, de zaak barstte zowat uit z’n voegen. Je kunt aan het publiek duidelijk zien dat het voornamelijk creatieve bedrijven met vrije geesten zijn die hier in de buurt zitten. Dames van achter in de 50 met piercings in het gezicht, tattoos in de nek en gemillimeterd haar babbelen er lustig op los, een meneer met een vierkante houten bril in een mosgroene coltrui die zéker niet bij H&M vandaan komt, zipt aan een gigantische beker thee waar een woekerende bos munt uitsteekt en meer van zulks.

Het duurde dan ook even voordat we een tafel hadden in de georganiseerde chaos. Als in een schilderij van Jan Steen liep er ook nog een dikke poes tussen de lunchende mensen door en rende het personeel heen en weer. Toen we eenmaal onze plek hadden gevonden duurde het allemaal vrij lang, maar dat was dus niet zo heel raar. Ik koos voor de quiche van de dag, een hutspot quiche. Ik was erg benieuwd hoe je deze twee gerechten kon combineren tot een leuk lunchgerecht. Het resultaat viel wat tegen. Een lauwe, loodzware taartpunt gemaakt van hutspot. Tuurlijk, je krijgt precies wat je besteld hebt maar iets meer creativiteit was wel leuk geweest. Overigens kwam er als side dish uitstekend brood (helaas met plastic kuipje boter) en een apart bakje perfect aangemaakte gemengde sla bij. Vooral de sla was als frisse tegenhanger zeer welkom!

De sfeer die er hangt is gezellig chaotisch en door het hoge plafond is de akoestiek wat ongelukkig maar het geeft het geheel wel een ruimtelijk gevoel die de creativiteit opwekt bij alle lunchende individuen. Het knappe is dat het net lijkt alsof er niet echt over de inrichting is nagedacht, op het eerste gezicht lijkt het een bij elkaar geraapt zooitje maar niets is minder waar. Als je eens rustig om je heen kijkt zie je dat er goed is nagedacht om de zaak te maken zoals deze nu is. En dat blijkt dus een schot in de roos in dit gebied.

De Bakkerswinkel
Regulateurshuis 1, Polonceaukade 1
www.debakkerswinkel.nl